Publisert 27. september 2007

Frivillige klimamålsettinger og ny teknologi er hovedsakene på USAs todagers klimamøte for CO2-verstinger. Europa er skeptisk.,NTB

Møtet i Washington torsdag og fredag samler utsendinger fra 16 land som til sammen står for 90 prosent av verdens CO2-utslipp. Møtet skal drøfte nasjonale tiltak og langsiktige målsettinger og diskutere hvordan ny teknologi, skogplanting og samarbeid om klimatiltak i utviklingsland kan redusere utslippene av klimagasser.

Samlingen i Washington denne uka skal følges opp av flere, og etter planen kulminere i et toppmøte for de 16 landene innen utgangen av 2008, før George W. Bush forlater Det hvite hus.

Det er Bush selv som har invitert til møtet, som ledes av hans utenriksminister Condoleezza Rice. Presidenten skal selv tale til møtet fredag.

Les også Fra nei til tja med Bush

Europeisk skepsis
Flere europeiske land samt EU er invitert til møtet i Washington. Men Bushs initiativ er møtt med skepsis og mistenksomhet i EU, der mange ser hans framstøt som et forsøk på å undergrave klimaforhandlingene i FN-regi, ved å etablere et rivaliserende forum.

FNs klimakonferanse på den indonesiske øya Bali i desember skal starte forhandlingene om en ny internasjonal avtale med forpliktende internasjonale målsettinger. Bush-administrasjonen mener målsettingene må være frivillige, og USAs klimaforhandlere har til nå nektet å snakke om internasjonalt forpliktende mål.

– Vi vet at frivillige mål om klimakutt er omtrent like effektivt som frivillige fartsgrenser på veiene. Vi trenger opplegg som virker, og som virker raskt, sier Storbritannias klimaambassadør John Ashton.

– USA må med
Men samtidig vet både EU og alle andre at USA må med på laget, dersom en ny avtale skal bli effektiv. Lederen for FNs klimakonvensjon, Yvo de Boer, velger å stole på USAs forsikringer om at Washington-møtet ikke er ment å konkurrere med FN-forhandlingene, og hilser USAs økte engasjement velkommen.

– USA må bli del av en avtale. En langsiktig klimapolitikk som ikke omfatter USA gir ingen mening, sier de Boer.

De 16 landene som deltar på møtet i Washington er Australia, Brasil, Canada, Frankrike, India, Indonesia, Italia, Japan, Mexico, Russland, Storbritannia, Sør-Afrika, Sør-Korea og USA, i tillegg til EU og FN.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger