Publisert 31. mai 2006

USA endrer holdning overfor Iran og sier det likevel er aktuelt å delta i EUs direkte forhandlinger med iranske myndigheter. Men først må Iran avslutte all anriking av uran.

NTB

President George W. Bush fremholder at USA nå leder an i forsøket på å løse atomstriden med den islamske republikken.
Det er første gang USA har tilbudt direkte samtaler med Iran etter at de diplomatiske forbindelsene ble brutt for 26 år siden. Ifølge utenriksminister Condoleezza Rice er det imidlertid ikke aktuelt å åpne for fulle diplomatiske forbindelser med Iran ennå.
– For å understreke vårt engasjement for en diplomatisk løsning vil USA delta i samtalene med våre kolleger i EU og representanter fra Iran så snart iranerne beviselig har stanset sitt anrikingsprogram, sa Rice på en stor pressekonferanse i Washington onsdag.

Trussel
Den amerikanske utenriksministeren legger vekt på at et Iran i besittelse av atomvåpen vil utgjøre en vesentlig trussel mot amerikanske og internasjonale interesser. Hun åpner også for et tettere økonomisk samarbeid med Iran, men utelukker fremdeles ikke en militær aksjon dersom forhandlingene ikke fører fram.
– Presidenten kommer ikke til å utelukke noen alternativer for øyeblikket, fremholder Rice.

Torsdag skal utenriksministrene fra de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd og Tyskland møtes i Wien for å diskutere det iranske atomprogrammet. Ifølge Rice er stormaktene enige om «de viktigste punktene i en pakke med insentiver» som de vil legge fram for iranske myndigheter.

Iran varslet tirsdag at landet er villig til å gjenoppta forhandlingene med EU-troikaen Storbritannia, Frankrike og Tyskland, men avviste samtidig direkte samtaler med USA såfremt ikke amerikanerne legger vekk sitt «dårlige humør» og endrer holdninger.

Glede i EU
EUs utenrikskoordinator Javier Solana uttrykte glede over det amerikanske initiativet onsdag.
– Jeg ønsker dette velkommen. Direkte amerikansk deltakelse vil være det sterkeste og mest positive signalet om at vi har et felles mål om å komme til enighet med Iran, sier Solana i en pressemelding.

EU-landene Frankrike, Storbritannia og Tyskland har ledet et forhandlingsinitiativ overfor iranske myndigheter om atomprogrammet, men har foreløpig ikke klart å komme fram til en avtale. Flere eksperter har uttalt at det ikke vil være mulig å få til en slik avtale så lenge USA nekter å delta i forhandlingene.

Iran hevder de ønsker å anrike uran til bruk i energiproduksjon, men både EU og USA frykter iranernes mål er å produsere atomvåpen.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger