Publisert 13. januar 2006

Som for å erte president George W. Bush, lover Venezuelas president Hugo Chavez nå enda mer billig fyringsolje til USAs fattige.

NTB

Det er det amerikanske oljeselskapet Citgo, som eies av det statlige oljeselskapet Petroleos de Venezuela, som skal distribuere den sterkt subsidierte fyringsoljen til fattige i delstaten Maine.

– Vi er svært takknemlige for den gavmildhet Citgo og Venezuelas regjering viser, sier guvernør John Baldacci.

Lav pris
Torsdag undertegnet Baldacci en avtale med Citgo, som skal sikre husholdninger med lav inntekt, fire indianerstammer samt hospitser for hjemløse nærmere 34 millioner liter fyringsolje til 40 prosent under markedspris.

Citgo har tidligere inngått avtaler om å forsyne fattige i Boston, Massachusetts og Bronx i New York med billig fyringsolje.

– Å hjelpe dem som trenger det mest, er en av hjørnesteinene i Venezuelas nye økonomi under president Chavez. Dette programmet er en del av forsøket på å øke den regionale integrasjonen, sier Venezuelas ambassadør i USA, Bernardo Alvarez.

«Nødhjelp»
For president George W. Bush er «nødhjelpen» fra Chavez alt annet enn velkommen. Bush ser på Chavez som en ren kommunist, og forholdet mellom de to er iskaldt.

At Chavez i tillegg samarbeider tett med USAs erkefiende Fidel Castro, er en sterk motstander av USAs frihandelspolitikk og anklager Washington for å støtte kuppmakere i Venezuela, gjør ikke saken bedre.

Guvernør John Baldacci bidro også til å strø salt i såret da torsdag slo fast at Bush-administrasjonen ikke er i stand til å gi landets innbyggere det de trenger.

– Den føderale regjeringen stiller ikke opp med de nødvendige ressurser for å hjelpe innbyggerne i Maine, sa Baldacci.

Ny ledestjerne
Mens Hugo Chaves i økende grad er i ferd med å arve Castros posisjon som ledestjerne for Latin-Amerikas millioner av fattige, viser meningsmålinger at Bush stadig mindre populær på et kontinent der det nå blåser venstrevind.

Senere i måneden overtar den radikale indianerlederen Evo Morales som president i Bolivia, det foreløpig siste landet der velgerne har vendt høyrekandidater ryggen de siste årene.

– Vi skal gi Bolivia all den hjelp vi kan, sa Chavez da han tidligere i måneden tok imot Morales i Caracas.

– Arbeid å gjøre
Chavez har også god kontakt med den tidligere fagforeningsaktivisten Lula da Silva som styrer Brasil, sosialisten Tabaré Vázquez som styrer Uruguay, Lucio Gutiérrez som styrer i nabolandet Ecuador og president Alejandro Toledo i Peru.

Bush-administrasjonen erkjenner at de langt på vei har «mistet» et kontinent som tidligere ble styrt av USA-vennlige presidenter, diktatorer og militære.

– Vi har arbeid å gjøre i regionen, og må på en bedre måte artikulere våre mål og hva vi gjør for å nå dem, sier USAs viseutenriksminister Thomas Shannon som har ansvaret for regionen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger