Publisert 13. april 2007

– Det er ikke sikkert om marinedykkerne vil forsøke å ta seg inn i det kantrede skipet «Bourbon Dolphin», sier pressetalskvinne Sophie Turner i den britiske kystvakten til NTB.

NTB

Risikoen må vurderes grundig og alle detaljer må være på plass før dykkere eventuelt gjør forsøk på å ta seg inn gjennom skroget på «Bourbon Dolphin» som kantret utenfor Shetland torsdag kveld.

– Først når det lysner om en time eller to blir det avklart om dykkerne går i vannet, sier Turner til NTB ved 06.40-tiden fredag morgen.

Håpet svinner
Et skip som ligger med bunnen opp utgjør naturligvis en potensiell fare for dykkere som vil forsøke å ta seg inn for å søke etter levende i eventuelle luftlommer.

– Dette er profesjonelle folk som vet hva de holder på med. Men midt i tragedien ønsker vi ikke å sette ytterligere liv i fare. De må være helt sikre før de går til aksjon, sier Sophie Turner til NTB.

Hun slår fast at håpet om å finne overlevende er blitt mindre gjennom en kald natt der det ikke har kommet livstegn fra innsiden av havaristen.
– Med tiden som er gått og kulden som har vært, er det mye som tyder på at dette blir en søk og finn-operasjon og ikke en søk og redd-operasjon, sier talskvinnen.

Tre omkommet
Administrerende direktør Trond Myklebust i rederiet Bourbon Offshore Norway AS sto i direkte kontakt med kystvakten på Shetland gjennom natten, og mottok ved 01-tiden den tunge beskjeden om at tre nordmenn så langt er funnet omkommet etter at fartøyet med et mannskap på 14 og én passasjer kantret ved 18.20-tiden fredag.

Status fredag morgen var fortsatt at fem var savnet, mens syv overlevende var blitt sendt til Lerwick på Shetland.

Pressetalskvinne Suzan Lumsden ved Aberdeen-politiet opplyser at ingen av de syv er hardt skadd.
– De har tilbrakt natten på hotell etter at de ble undersøkt ved sykehuset i Lerwick på Shetland, sier Lumsden til NTB.

Holder på håpet
Myklebust vil ikke si så mye om muligheten for å overleve for dem som eventuelt befinner seg inne i et skip som ligger med bunnen opp, men understreker:
– Så lenge dykkerne der borte jobber for å ta seg inn, må de jo vurdere det som en mulighet. Vi har ikke gitt opp håpet, selv om det er tungt.

Flyr til Shetland
I løpet av fredag formiddag vil rederiet fly over pårørende som ønsker å møte sine på Shetland.
– Vi har chartret et fly og reiser fra Vigra utenfor Ålesund med representanter fra rederiet, kirken og politiet slik at de pårørende som ønsker å komme seg over, får muligheten til det, sier Myklebust.

– Tragedie
De fleste av de 15 som befant seg om bord i «Bourbon Dolphin», er bosatt i Herøy og de omkringliggende kommunene på Sunnmøre. En av dem er dansk, de andre norske.

– Det har vært både sorg og venting. Mye følelser er i sving. Det er helt klart at dette er veldig tungt for dem som sitter og venter på beskjed, sa Herøy-ordfører Arnulf Goksøyr til NRK etter at han hadde vært med på en samling med de pårørende natt til fredag.

Ved krisesenteret i kommunen er både kommunelegen, psykiatrisk team, lensmann og prest tilgjengelige.
– Det er ikke tvil om at dette rammer Herøy veldig sterkt. Det er ikke første gang vi opplever tap på sjøen, så vi er nok et hardført folk, men dette er noe du ikke kan forberede deg på. Følelsene vil være der uansett, sier Goksøyr.

Lå 25 minutter i vannet – overlevde så vidt

– Helt uforståelig ulykke, sier næringsministeren

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger