Publisert 4. februar 2000

OPPDATERT: Dårlig HMS-styring, mangelfull oppfølgingsplan, utilstrekkelig registrering og manglende førstegangskontroll. Ptil fant en rekke alvorlige feil på Yme-plattformen.

Den nye innretningen skal plasseres på Ymefeltet i løpet av 2010. (Illustrasjon: TALISMAN)

Fra 31. mai til 3. juni kontrollerte Petroleumstilsynet (Ptil) beredskap, helikopterdekk, materialhåndtering og arbeidsmiljøet på den nye Yme-plattformen.

Den oppjekkbare produksjons- og lagerinnretningen med boligmodul bygges ved Adyard Liva-verftet i Abu Dhabi, på oppdrag for Talisman Energy Norge. Operatørselskapet har søkt om samtykke til bruk av innretningen på Ymefeltet i Nordsjøen. Talisman planlegger å starte aktivitet med innretningen i løpet av 2010.

– Vi ber nå om redegjørelse fra Talisman. Frist til å svare er 28. juli, forteller øyvind Midttun, pressetalsmann i Ptil, til Oilinfo.no.

– Alvorlige feil
Blant feilene påpeker Ptil at det ikke er sikret styring av helse, miljø og sikkerhet for utforming og merking av evakueringsveiene. Ptil oppdaget en rekke feil med evakueringsveiene under forrige tilsyn i fjor sommer, men forholdene er ikke utbedret. Totalt dreier det seg om ti feil og to forbedringspunkter.

– Det er avdekket alvorlige avvik under tilsynet til styring og evakueringsveier. Avvikene relatert til evakueringsveier ble identifisert ved tilsyn på Yme i juni 2009. De samme avvikene er funnet ved tilsyn nå i 2010, påpeker Ptil i tilsynsmeldingen.

Les også: Flere forsinkelser på Yme

– Det dreier seg om alvorlige feil, men vi vurderer Talisman som en seriøs aktør med god kjennskap til de kravene som stilles for å operere på norsk sokkel. Talisman har vært klar over avvikene og har tatt tak i dette, sier Midttun.

Ingen pålegg
– Når Ptil avdekker samme feil som også ble påpekt ved tidligere tilsyn, hva forteller det om autoriteten til Ptil i utlandet?

– Vi opplever at Ptil har den autoriteten som trengs overfor de aktørene som opererer på norsk sokkel, svarer Midttun.

Også innenfor arbeidsmiljø, avvikshåndtering, innretningsspesifikke prosedyrer for bruk av løfteinnretninger, førstegangskontroll av offshorekranene, bruk av offshorekranene, bruk av tekniske løsninger, transportveier, tilkomst og materialhåndtering, har Ptil registrert en rekke feil. Også dette tilsynet var en videreføring av fjorårets tilsyn, som fant sted på innretningen 23. mars 2009.

Dersom ikke Talisman svarer på hvordan feilene skal rettes innen fristen, kan Ptil pålegge selskapet til å svare. Dersom Ptil mener svaret ikke er godt nok, kan Ptil kreve grundigere svar. Ptil har så langt ikke gitt Talisman verken pålegg eller varsel om pålegg.

– Et pålegg fra Ptil er et enkeltvedtak som gir påbud om eller forbud mot å foreta nærmere bestemte handlinger, med hensikt å få rettet på feil og mangler, sier Midttun.

– Hvorfor er ikke pålegg eller varsel om pålegg aktuelt i dette tilfellet?

– Selv om det påvises brudd på regelverket, betyr ikke det automatisk at man velger å bruke pålegg som virkemiddel. Ptil vil i hvert enkelt tilfelle velge de virkemidlene som er hensiktsmessige. I forhold til Yme-innretningen kommer vi til å følge den opp tett, fram til den settes i drift. Det inkluderer selvsagt også behandling av samtykkesøknad, svarer Midttun.

Lover bedring
Talisman mener utbedring av mangler og feil ikke skal forsinke prosjektet ytterligere. Selskapet regner fortsatt med at innretningen skal installeres på feltet innen 2010.

– Vi regner med at innretningen er klar for produksjon i løpet av 2010. Vi har god kontroll på tiltakene, og vi er langt på vei med å rette opp manglene, forteller Espen Enge, Talismans prosjektdirektør for Yme, til Oilinfo.no.

Han mener det finnes naturlige årsaker til at Ptil påpeker de samme feilene i ulike tilsynsrunder.

– Det skyldes at det foregår bygging, og tilsvarende feil har oppstått underveis. Feilene kommer ikke som en overraskelse på oss. Sammen med utbyggingskontraktør har vi satt sammen en gruppe som skal utbedre forholdene, og her er det god framdrift, lover Enge.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger