Publisert 21. juni 2006

Utenlandske selskaper og investorer truer med å forlate Kina, når en ny arbeidslivslov som styrker arbeidernes rettigheter trer i kraft. Kinesisk arbeidskraft vil bli for dyrt, mener Europeisk Handelskammer.,Generalsekretær John Monks i Den europeiske faglige samorganisasjon (EFS) karakteriserer truslene som skandaløse.

En omfattende reform av den kinesiske arbeidslivloven kan føre til at utenlandske selskaper forlater Kina til fordel for India, Pakistan og andre land i sørøst Asia med svakere arbeidslivsstandarder.

Representanter for ”The European Chambers of Commerce” har uttalt at en ny lov i Kina vil føre til at produksjonskostnadene på kinesiske varer vil øke, noe som vil ”tvinge utenlandske selskaper å revurdere nye investeringer, og om det er mulig å fortsette aktivitetene sine i Kina”.

– Det er skandaløst at europeiske selskaper på profittjakt truer med å trekke investeringer ute av Kina hvis helt basis arbeidslivsstandarder innføres i Kina, uttaler John Monks, generalsekretær i EFS i en pressemelding i dag. Han mener selskapene heller må bli, og bidra til at det nye lovverket respekteres.

Den omfattende reformen av arbeidslivsloven beskrives av enkelte kommentatorer som den største ”shake up” kinesisk arbeidsliv har opplevd på lang, lang tid. På enkelte områder er målet å nærme seg europeiske standarder. Et styrket inspeksjonsapparat skal tvinge arbeidsgivere til å konsultere representanter for ansatte om eventuelle kutt i arbeidsstokken, minimumslønninger skal gis og helst økes, tanken er også kortere arbeidsuker og økt overtidsbetaling.
I forslaget til ny lov legges det opp til 40 timers arbeidsuke, i dag ligger det på 50, men noen provinser åpner 60 timers arbeidsuke.

Dr Keyang Wu, ekspert på kinesiske relasjoner ved engelske handelskammeret, mener at det er realistisk å tro at utenlandske selskaper vil flytte fra Kina til India, Pakistan og land i sørøst Asia. Han mener den nye loven er viktig, men er ikke sikker på om verken kineserne selv eller utenlandske investorer er forberedt på konsekvensene.
– Jeg tror ikke Kina har råd til den luksusen det vil være å innføre en arbeidslivslov som er totalt urealistisk. Det er ikke mulig å innføre europeiske standarder i Kina i dag. Business er attraktivt i Kina ikke bare på grunn av lave produksjonskostnader, men også fordi kineserne er effektive. Hvis lovreguleringen hindrer dette og fleksibilitet, vil selskaper se mot India, Pakistan og sørøst Asia, sier Wu til Times. Han sier at planen om å kutte arbeidstida vil bli veldig upopulært hos arbeidsgivere, men også møtt med motstand av ansatte som ønsker å jobbe mest mulig.

Internasjonal fagbevegelse frykter at loven blir tannløs, hvis ikke det åpnes for en fri fagbevegelse. Kinesiske arbeidere har heller ingen rett til å streike.
Men det betyr ikke at kinesiske arbeidere ikke protesterer. I fjor anslås det å ha vært 300 000 konflikter i Kina.
I forrige måned ble de første advokatene på arbeidsrett, 670 totalt, utpekt av den kinesiske fagbevegelsen, All China Federation of Trade Unions. De skal – i hvert fall offisielt, ha lov til å gi arbeidere frie og uavhengige råd. Fagbevegelsen hadde allerede 11 000 spesialister på arbeidsrett, men de har ikke hatt lov til å praktisere som advokater etter kinesisk lov.

Kilde: LO-Aktuelt

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger