Utlyser nytt forskningssenter

Publisert 12. februar 2013
Olje- og energidepartementet (OED) har besluttet å opprette et forskningssenter for økt oljeutvinning fra norsk kontinentalsokkel. Nå utlyser Norges Forskningsråd midler til senteret.


,

Senteret skal utvikle kunnskap og teknologi for å øke utvinningsgraden ut over det som ligger i dagens vedtatte planer for drift av feltene.

– Norsk sokkel ligger i dag i verdenstoppen med en forventet gjennomsnittlig utvinningsgrad på 46 prosent. Dette er bra, men vi har høyere ambisjoner. Skal vi øke utvinningen fra olje- og gassfeltene på sokkelen, er det helt nødvendig å utvikle ny kunnskap og teknologi. Hvis ikke, vil store inntekter til fellesskapet gå tapt, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

– Etablering av senteret vil bidra til å realisere verdipotensialet vi har på norsk sokkel.

Høy vitenskapelig kvalitet vil være et hovedkriterium. Formålet er å bidra til næringsrettet forskning, forskerutdanning og langsiktig kompetansebygging for økt utvinning på norsk sokkel. Senteret skal legge til rette for økt samarbeid mellom industrien og forskningsmiljøene slik at nye løsninger raskt kan tas i bruk.

Utlysningen er en oppfølging av petroleumsmeldingen, Meld. St. 28 (2010-2011) «En næring for framtida – om petroleumsvirksomheten», som varslet at Regjeringen vil vurdere å opprette et forskningssenter innenfor økt utvinning.

– Et prosentpoeng økning av utvinningsgraden på norsk sokkel tilsvarer med dagens oljepris over 360 milliarder kroner i økte bruttoinntekter. God forvaltning av olje- og gassressursene innebærer at alle lønnsomme ressurser produseres, sier Borten Moe.

Utlysningens tematiske prioriteringer er avgrenset til forskning på reservoaret og forskning og teknologiutvikling som kan føre til økt utnyttelse av ressursene i reservoaret. Prioriteringene er gjort etter råd fra næringen og forskningsmiljøene.

Olje- og energidepartementet vil støtte senteret med 10 millioner kroner i året i fem år. I tillegg skal det være medfinansiering fra næringslivet.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger