Publisert 4. februar 2000

Leverandørene til feltutviklingsmarkedet i Norge utnyttet toppårene før finanskrisen altfor dårlig, mener analytiker i Econ Pöyry.

IKKE DR.DOOM: Frian årsnes vil ikke bli kalt
Dr. Doom, men ser at det blir tøffe år
for leverandørene fremover. Foto: NPF

– Når man ser at det generelle EBITDA-tallet for leverandørene innen feltutvikling bare ligger på åtte prosent i det siste toppåret i en femårsperiode da kan man vel si at de utnyttet situasjonen for dårlig, forteller Frian årsnes i Econ Pöyry til Oilinfo.

Han viser til en analyse selskapet har gjort over leverandørindustrien. Den viser at leverandørene inne feltutvikling på norsk sokkel ikke bare har en tøff tid foran seg i uforutsigbar fremtid, men også at de utnyttet toppårene mellom 2004 og 2008 altfor dårlig.

– Selskaper kan ikke gå lenge med en kontanstrøm eller EBITDA på under 10 prosent, gjennomsnittet for selskapene innenfor feltutvikling har vært på åtte prosent. Dette viser at de har fått altfor lite ut av prosjektene de har deltatt i, påpeker årsnes.

– Hva er årsaken til dette?

– Det er stort sette størrelsen og kompleksiteten til Engineering, Procurement og Construction (EPC)-kontraktene. Disse har vært tunge å vinne for små selskaper.

– Vil det være mer fornuftig å dele disse opp?

– Ja og nei, disse typene kontrakter har vært viktige for å bygge opp leverandørindustrien, så det er ikke udelt negativt. Men vi ser jo at kontraktene deles opp, og det er nok bra, sier årsnes.

årsnes påpeker at den delen av leverandørindustrien som beskjeftiger seg med leting og drift ikke har en fullt så mørk fremtid å vente, men at det også her er utfordringer.

Ikke Dr. Doom
Det var under Norsk Petroleum Forenings møte om leverandørindustrien at analytikeren la frem de dystre utsiktene for leverandørene til feltutviklingsmarkedet.

– Nå vil ikke jeg bli kalt «Dr. Doom» etter dette, for det finnes muligheter. Men, det skal understrekes at noen vil måtte gå under av disse leverandørene, fordi de blir utkonkurrert av utenlandske leverandører med bedre marginer, sier årsnes.

GODE SUBSEA-åR: Den ene subsea-templaten til Skarv ligger klar på Vestbase i Kristiansund.
Det er stadig flere felt som bygges ut med denne teknologien, og årsnes tror
på gode år for denne delen av bransjen. Foto: INGER JOHANNE STENBERG

Dagens situasjon på den norske sokkelen byr på noen utbygginger, men også mye modifikasjoner av eksisterende anlegg. Dette kan by på utfordringer for den hardt rammede industrien.

– Når det gjelder modifikasjoner så er det et område hvor det er vanskelig å bli utkonkurrert på grunn av behovet for nærhet til kunden. Det betyr at leverandører som leverer til utviklingsfasen av prosjekter vil kunne se mot dette markedet i fremtiden. Med flere konkurrenter om de samme jobbene kan fremtiden se usikker ut, sier årsnes.

Gode subsea-år
Analytikeren understreker at aktører innenfor subsea og boreoperasjoner vil kunne få noen gode år fremover på grunn av den godt utviklede teknologien og det etablerte markedet i Norge og internasjonalt.

I går ble det klart at partnerne har blitt enige i forbindelse med utbyggingen av Valemon, også Gudrun og Goliat er store prosjekter som ligger nært i tidshorisonten. Og gårsdagens nyhet var godt nytt for NPF-deltakerne.

– At Valemon kom nå er viktig. Det er viktig som prosjekt, men også minst like viktig som signaleffekt, og det viser at oljeselskapene er i bevegelse. Når det gjelder de annonserte fast-track prosjektene til Statoil som ligger foran så vil det ha lite å si for industrien, tror årsnes.

Flere og mindre kontrakter vil kunne gi oppdrag til en del, men årsnes er sikker på at flere vil gå dukken frem til 2012.

– I denne industrien er det leve og la dø, ikke leve eller dø. Det betyr at noen av leverandørene vil dø i den tøffe perioden fremover, avslutter årsnes.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger