Publisert 9. juni 2006

Nordsjødykkerne har opp gjennom årene blitt utsatt for juks, trusler og hemmeligholdelse, og norske myndigheter bidro til at det ikke ble ryddet opp i dette.

Av: Terje Johansen

Knut Ørjasæter (Foto:
Terje Johansen)

Forfatteren Knut Ørjasæter rettet flengende kritikk mot tilsynsmyndighetenes unnfallenhet og den rollen dykkerinstitusjonen Norsk undervannsinstitutt (NUI), senere NUTEC, spilte, da boka «Dykkerne: ofret i rikets interesse» ble lansert i Stavanger i går.

Ørjasæter viste til at regelverket tidlig ga Arbeidstilsynet og norske myndigheter de nødvendige sanksjonsmuligheter til å sørge for at dykkevirksomheten på sokkelen foregikk på en forsvarlig måte.

– Myndighetene var klar over hvor farlig det var. Likevel ble ikke en eneste plan om dykkeoperasjoner offshore godkjent av det offentlige før i 1985, påpekte Ørjasæter.

– Myndighetene kunne ha stanset og regulert virksomheten, hvis de hadde villet det, sa han.

Boka tegner et bilde av hvordan dykkerne er blitt ofret på oljens alter, og hevder at myndighetene løp fra eget ansvar da de forsøkte å skjule dette.

– Det ble tatt i bruk kriminelle metoder for å stoppe de som prøvde å få skandalen fram i lyset. Den måten norske nordsjødykkere er blitt behandlet på er ikke det norske demokratiet verdig, framholdes det i boka.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger