Publisert 4. februar 2000

Klima og forurensingsdirektoratet (Klif) mener oljeindustrien ikke har klart å redusere utslippen av miljøfarlige stoffer fra produsert vann, og ber nå om at kravene blir strengere på utvalgte installasjoner.

øNSKER INJEKSJON:Klif vil pålegge Troll-operatør
Statoil å utbedre muligheter for injeksjon av produ-
sert vann. (FOTO:STATOIL)

Siden vedtaket om nullutslipp av olje og miljøfarlige stoffer til sjø fra petroleumsvirksomheten kom på plass for ti år siden, har petroleumsvirksomheten oppnådd store forbedringer. Utslippene av tilsatte miljøfarlige kjemikalier fra norsk sokkel er redusert med over 99 prosent de siste ti årene.

Samtidig informerer Klif om at utslippsreduksjonen av olje og miljøfarlige stoffer som følger produsert vann er mye lavere enn målet.

– Det må derfor vurderes tiltak for å redusere utslippene av miljøgifter og andre miljøfarlige stoffer med produsert vann, sier avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Klif i en melding.

– Dersom petroleumsvirksomheten ikke greier å redusere utslippene fra produsert vann ytterligere, eller vi får ny kunnskap om miljøeffektene, må kravene strammes inn, sier Nåmdal.

Den beste løsningen på problemet er å injisere produsert vann, men på mange felt vil dette gi betydelig økte utslipp av klimagasser. For gamle felt blir det også dyrt og teknisk krevende.

Derfor anbefaler Klif at det ikke stilles krav om injeksjon av produsert vann på de store produsentene Gullfaks og Statfjord, på grunn av høye kostnader og betydelig økt utslipp.

På Troll B og C, som står for rundt 40 prosent av utslippene av radioaktivitet offshore, vil Klif pålegge operatør Statoil å utbedre mulighet for injeksjon av det produserte vannet.

For nye felt må det gjøres vurderinger om samfunnsøkonomiske og kostnader av tiltak for å hindre utslippene.

Produsert vann følger med olje og gass fra undergrunnen, og inneholder lave konsentrasjoner av miljøfarlige og radioaktive stoffer. Det er ikke bevist direkte negative miljøeffekter av disse utslippene på sårbare ressurser, men mer forskning vil gi utvidet kunnskap om lagtidseffektene.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger