NTB
Publisert 12. desember 2018

Norge har et godt utgangspunkt for å håndtere klimarisiko, men stor usikkerhet tilsier at oljesektoren og finanspolitikken bør stresstestes, tilrår utvalg.

Klimarisikoutvalget som regjeringen satte ned i fjor høst, leverte onsdag sin rapport til finansminister Siv Jensen (Frp).

Utvalget slår fast at konsekvensene av alvorlige klimaendringer kan være store og vanskelige å forutse. Norge bør derfor gjøre gode analyser av klimarisiko, spesielt i petroleumssektoren, konkluderer utvalget.

Martin Skancke, som har ledet utvalget, slår fast på at Norge må forberede seg på både klimaendringer og økonomiske virkninger av overgangen til lavutslippsamfunn.

– Risikobildet er i endring, og derfor må vi ha et system for å vurdere risikoene fortløpende. Vi vet at selv om verden når målene i Parisavtalen, vil klimaet fortsette å forandre seg i flere tiår framover, sier Skancke.

Utvalget mener at staten bør etablere, vedlikeholde og offentliggjøre et sett med ulike scenarioer for oljegasspriser, gasspriser og CO2-priser. Særlig bør oljesektoren og finanspolitikken stresstestes, heter det i en av konklusjonene.

Siste fra forsiden

+

Oppdaterer med flere nye avtaler for Transocean-rigger

Vår Energi har gjort oljefunn i Nordsjøen

+

Trenger flere svar – returnerer til Heisenberg-funnet

Brann på Statfjord A

+

Skal bore pilotbrønner på Lunde og Ørn

Granskingsrapport klar: – Hendelsen hadde potensial til å bli en dødsulykke

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger