Publisert 4. februar 2000

StatoilHydro har i økende grad gått over til å bruke spesialfartøy i arbeidet med selskapets subseabrønner. Nå ønsker selskapet å utvikle en ny, mindre type rigg for å kutte ytterligere kostnader.

FORETREKKER BåTER:StatoilHydro ønsker å benytte
seg mer av fartøy til operasjoner på subseabrønner.
Nå etterspøl også selskapet en ny type rigg som er
mindre enn konvensjonelle borerigger. (foto:ISLAND
OFFSHORE).

Ifølge StatoilHydro kan bruken av Light Well Intervention (LWI)-fartøy gi selskapets 500 undervannsbrønner et nytt liv.

Tradisjonelt sett har disse brønnene 15 – 20 prosent lavere produksjonsrate enn konvensjonelle brønner, i tillegg til at kostnadene for boring og komplettering har vært høye.

Ved å bruke fartøy i stedet for rigger har selskapet kuttet kostnadene med 1/3 på brønnintervensjoner.

– Bruken av rigg har gjort intervenering av subseabrønner til en dyr affære. Det krever mye mer mannskap, riggene er svært mye dyrere å leie og de bruker mer tid på operasjonene, sier leder for brønnintervensjon, boring og brønn i StatoilHydro, øyvind Jensen.

Ny type rigg
Nå har StatoilHydro tatt brønnintervensjon ett skritt videre, og har invitert leverandørindustrien til å være med å utvikle en ny teknologi som skal kunne utføre tyngre intervensjonsarbeid og såkalt Through Tubing Rotary Drilling (TTD). Også her etterstreber selskapet å minimere bruken av store dypvannsrigger, og ser på å utvikle en helt ny riggtype som er mye mindre av størrelse og lettere å bruke.

– Vi har nå bedt industrien om en konseptstudie, og håper på å inngå kontrakter med leverandørene i løpet av vinteren eller tidlig vår, svarer Jensen på spørsmål fra Oilinfo.

Attraktive avtaler
Selskapet håper på opptil 40 prosent kostnadsbesparelse ved bruk av den nye riggtypen og teknologien. Dette på grunn av at riggen vil bestå av mindre stål, mindre utstyr og færre mannskap.

Til tross for nedgang i markedet og finanskrise, tror StatoilHydro at leverandørindustrien vil ha penger til å bli med på teknologiutviklingen.

– Vi tilbyr langtidskontrakter til de leverandørene som blir valgt ut, og jeg tror det kan være svært attraktivt i dagens marked, sier Jensen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger