Publisert 4. februar 2000

Utbyggingsplanen for Statoils Valemon-felt ble i går godkjent i Stortinget. Det betyr ytterligere 20 milliarder kroner i investeringer på norsk sokkel.

NæR KVITEBJøRN: Valemon. (Ill.: STATOIL)

Valemon-feltet ligger like ved Kvitebjørn, og er et av Statoils største utbyggingsprosjekter fremover, sammen med blant annet Gudrun-utbyggingen og Luva. Utbyggingen har en prislapp på rundt 20 milliarder kroner.

206 millioner fat
Feltet inneholder 206 millioner fat oljeekvivalenter, bestående av 26 milliarder Sm3 gass, fem millioner kubikkmeter kondensat og 1 million kubikkmeter NGL. Gassen vil fraktes via eksisterende rørledninger fra Huldra til Heimdal, og så videre til Europa. Kondensatet vil transporteres til Kvitebjørn, og så videre til Mongstad. Platåproduksjonen er forventet å være rundt tre milliarder Sm3 gass hvert år.

Feltet skal bygges ut med en bunnfast stålplattform med separasjon av gass, kondensat og vann. Plattformen vil normalt være ubemannet og fjernstyres fra Kvitebjørn.

– Produksjonen fra Valemon bidrar til å utnytte ledig kapasitet i prosessanlegget på Kvitebjørn- og Heimdal-plattformene. Samtidig skaper plattform- og transportløsningen et godt grunnlag for utbygging av flere olje- og gassfelt i området, sier Ivar Aasheim, direktør for feltutbygging på norsk sokkel, i en pressemelding.

Kontrakter
Flere kontrakter er allerede delt ut på prosjektet. Samsung Heavy Industries skal bygge dekket for 2,3 milliarder kroner, mens prosjekteringen skal utføres av Grenland Group i Sandefjord og Technip i Malaysia. Grenland Group har også fått kontrakt for å bygge flammetårnet, mens boligkvarter skal leveres av nederlandske Hertel Marine.

Andre nederlandske selskap som har kapret kontrakter på prosjektet er Heerema Vlissingen, som skal bygge stålunderstellet, og Heerema Marine Contractors, som skal stå for transport og installasjon av dekk og understell.

Saipem har også fått en kontrakt, for installasjon av dekksanlegget, mens prosjektering av rørdesign er tildelt IKM Ocean Design.

Statoil har en lisensandel på 64,275 prosent i prosjektet, mens Petoro har 30 prosent, Enterprise Oil Norge har 3,225 prosent og Total har 2,5 prosent.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger