Publisert 13. september 2005

Utenlandske politikere og medier registrerer det norske valgresultatet med interesse og undring. Sveriges statsminister Göran Persson mener valget kan endre det politiske landskapet i Norden.

NTB

Persson betegner valgresultatet som en stor triumf for Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet. Samtidig peker han på at det er første gang et sosialdemokratisk parti i Norden danner regjering med andre partier.

– Erfaringene fra en ny norsk koalisjonsregjering kommer til å bli viktige for de sosialdemokratiske partiene i hele Norden, sier Persson i et intervju med NRK. Han utelukker ikke at det kan bli aktuelt for de svenske Socialdemokraterna å danne en koalisjonsregjering senere.

Også svenske medier betegner den norske valget som historisk.

– En antydning om hvordan framtiden vil arte seg også i Sverige, skriver kommentatoren Niklas Ekdal i avisa Dagens Nyheter, som også betegner Fremskrittspartiets framgang som historisk.

– Det er en antydning om framtiden i alle rike velferdsstater, der de stigende forventningers misnøye løfter populistene på ansvarlige politikeres bekostning, skriver Ekdal.

Tyskland
Det norske valgresultatet vekker også betydelig interesse i Tyskland, der en rød-grønn regjeringskoalisjon kjemper for å beholde makten mot en konservativ opposisjon som lenge har sett ut til å vinne en sikker seier, men som de siste ukene har gått tilbake.

Tyske nettaviser slår det norske valgresultatet stort opp tirsdag formiddag. Til det tyske nyhetsbyrået DPA sier Jens Stoltenberg at han håper Schröder vinner valget. – Gerhard Schröder har alltid vært en viktig inspirasjonskilde for meg, sier den norske seierherren.

Nyrup roser Jens
– Det norske folk har mistet tilliten til sin høyreorienterte regjering. Arbeiderpartiet og dets leder Jens Stoltenberg fortjener sjansen til å lede en ny regjering, mener den tidligere danske statsministeren Poul Nyrup Rasmussen.

– Jens Stoltenberg er en sterk leder som kan forene Norge og samarbeide nært med EU. Han er en mann som forstår at et lands rikdom ikke bare måles i penger, men også i hvordan det tar vare på sine innbyggere, het det i en kommentar fra Nyrup Rasmussen tirsdag.

– Han vet at økonomisk konkurranseevne må gå hånd i hånd med en framtidsrettet og omsorgsfull sosialpolitikk, sier den tidligere danske statsministeren.

– Oljepenger på velferd
– Norge stemmer for å bruke oljerikdommen på velferdsstaten, skriver nettutgaven til den britiske avisen The Independent.

Avisens Europa-korrespondent skriver at den rød-grønne koalisjonen vant valget på en politikk for å skape flere arbeidsplasser, eldreomsorg og utdanning, mens sentrum-høyreregjeringen kjempet for nye skatteletter.

Den britiske rikskringkastingen BBC beskriver forskjellene på samme måte og topper med at Bondevik har innrømmet nederlaget.

– Bondeviks egen skyld
Statsminister Kjell Magne Bondevik er selv skyld i at den borgerlige regjeringen må trekke seg, sier lederen i Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard.

– Bondevik har vært for svak sammen med Høyre. De to partiene har ikke lyttet til velgerne og har ikke satt innvandringen på dagsordenen, sier Kjærsgaard.

– Fremskrittspartiet er nå Norges nest største parti etter en aktiv valgkamp der partiets ledere lyttet til velgerne. Innvandringen har stått i høysetet, og Carl I. Hagen snakker et tydelig språk som ingen kan misforstå, mener Frps danske søsterparti.

– Populistenes felle
Den sveitsiske storavisen Tages-Anzeiger betegner i en kommentar tirsdag Frps og Carl I. Hagens politikk som en politikk som ikke kan få flertall.

– Mindre skatt, mer subsidier, mindre Europa, mer Norge, betegner avisen Fremskrittspartiets linje. Men avisen tilføyer: – Valgresultatet i den nordiske staten er dobbelt: For det første er en slik politikk i et modent demokrati ikke i stand til å vinne flertall. Og for det andre går framfor alt den borgerlige leiren i populistfellen, og det ikke bare i Norge. (©NTB)

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger