Publisert 22. mars 2007

Olje- og energidepartementet har i dag mottatt plan for utbygging og drift (PUD) for BP-opererte Valhall videreutvikling. Investeringene er beregnet til omkring 14 milliarder kroner.

Ewan Drummond, BPs prosjektdirektør for utbyggingen, sier til Dagens Næringsliv at han håper Stortinget kan godkjenne planen før sommeren.

Feltet har produsert siden 1982, og 25 år etter er det fortsatt betydelige mengder olje igjen. De opprinnelige innretningene på Valhall ble designet og bygget for en levetid på 25 år. Produksjonen fra feltet har ført til at havbunnen i området synker. Derfor er det behov for å bygge en ny plattform som skal erstatte de tre eldste plattformene på feltet, og den nye plattformen vil gjøre det mulig å produsere fram til 2049.

Prosjektkoordinator Dag Lofsgaard i BP Norge sier til DN at norske underleverandører har fått halvparten av kontraktene som er tildelt så langt.

Aker Kværner i Verdal bygger stålunderstellet til 450 millioner kroner, og det gjenstår 110 kontrakter som skal tildeles i løpet av de neste månedene.

Den største kontrakten, verdt 950 millioner kroner, har gått til nederlandske Heerema for bygging av hoveddekket til plattformen.

Spesielt for Valhall videreutvikling er ifølge OED at feltet vil få kraftforsyning via kraftkabel fra land. En likestrømskabel fra Lista i Vest-Agder går hele veien ut til Valhallfeltet. Det vil praktisk talt ikke være CO2-utslipp fra produksjonen på Valhall etter dette.

Planlagt produksjonsstart fra den nye plattformen er i 2010.

Valhall leverer nå 70.000 fat olje per dag. De andre rettighetshaverne er Shell, Hess og Total.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger