Publisert 20. februar 2008

All produksjon på Valhall og Hod er stengt ned etter at en turbin til kompressoren for gasseksport har havarert. Produksjonsstansen kan vare i to uker.

Valhall-feltet ligger i sørlig del av Nordsjøen og eksporterer
olje til Storbritannia og gass til Tyskland. Rettighetshavere er
BP (28 prosent), Shell (28 prosent), Hess (28 prosent) og
Total (15,7 prosent). Foto: BP.

Av Øyvind Midttun

Havariet skjedde natt til mandag 11. februar.

Pressetalsmann Jan Erik Geirmo i BP bekrefter at produksjonsstansen kan bli langvarig.

– Nå arbeides det med å få inn reservedeler for å få dette reparert. Det jobbes på spreng, men vi vet ennå ikke nøyaktig hvor lang tid det vil ta før vi er tilbake i produksjon, sier Geirmo til Petro.no.

– Beskjeden vi har fått er at det fort kan ta et par uker dette her. Vi venter på å få et svar fra de som jobber med dette. De har ambisjoner om å få dette opp å svive igjen i løpet av måneden.

BP er fortsatt ikke helt sikre på hvorfor turbinen sa takk for seg.

– Vi jobber både med å reparere og med å finne hovedårsaken til hvordan dette kunne skje. Vi er ikke helt sikre på ennå hva som har resultert i at vi fikk dette turbinhavariet, sier Geirmo.

Dyrt
– Kunne nedstengingen vært unngått?

– Det vet jeg ikke. Vi vil selvsagt sømfare alle de rutinene vi har knyttet opp til hvordan vi gjør avveininger i forhold til kritiske reservedeler og beholdning av disse, sier Geirmo.

– Det blir dyrt for dere, dette?

– Alt koster penger, både selve reparasjonen, og at vi i en perioden nå ikke produserer. Det sier seg selv at dette ikke er noen ønskesituasjon.

– Vet du hvor mye dere taper?

– Nei, men det kan du nesten regne ut selv. Bruttoproduksjonen på Valhall har i det siste ligget på rundt 70.000 fat per døgn, sier Geirmo.

Halv milliard
Prisen kan bli heftig. Et raskt regnestykke med 70.000 fat per døgn ganger to uker ganger en gjennomsnittlig oljepris på 90 dollar fatet omgjort til norske kroner tilsier cirka en halv milliard kroner i tapt omsetning.

Oljen og gassen går riktignok ikke tapt, det er mer snakk om utsatt produksjon. Men for regnskapsåret 2008 lover det ikke bra. Hverken for operatørselskapet BP, eller partnerne Shell, Hess og Total.

– Kommer dere til å nå produksjonsprognosen for 2008?

– Det blir tøft. Det blir vanskelig når vi har en slik sak som dette. Men nå få vi jo se hvor lenge denne stansen vil vare og om vi kan bruke denne tiden til å få utført en del arbeid som egentlig var planlagt utført senere i år. I så fall kan vi korte ned de planlagte nedstengingene senere i år, sier han.

Gasseksport
Valhall er først og fremst en stor oljeprodusent, men feltet inneholder også betydelige mengder gass. Totale utvinnbare gassreserver er anslått til i underkant av 26 milliarder standard kubikkmeter.

Turbinhavariet lammer all produksjon på feltet. Også Hod-feltet er stengt ned, siden oljen og gassen herfra blir prosessert og eksportert fra Valhall.

Turbinen som har havert sørger for å drive en kompressor som brukes til å sende gassen fra separatoren og ut i eksportrørledningen. Gassen fra Valhall og Hod blir sendt via Norpipe til Emden i Tyskland.

Gasstoget på Valhall er designet med en ekstra turbin i reserve, men tilfeldighetene gjorde at backup-turbinen var ute av drift på grunn av vedlikehold. Også der var det behov for ny rotor og flere nye deler, forteller Geirmo.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger