Publisert 21. mars 2006

LO-leder Gerd-Liv Valla har i sju uker ligget med brudd i ryggen. På første arbeidsdag tok hun affære og sendte brev til Jens Stoltenberg med krav om at staten må bla opp for å sikre AFP. Og slik blir det.

AV Per Christensen, NTB

Både Stoltenberg og «trygdeminister» Bjarne Håkon Hanssen er mer enn klar over at en gunstig ordning for tidligpensjon, slik den er i dag for 62-åringer, vanskelig kan forenes med det overordnede målet for reformen om at folk skal stå lenger i arbeid.

Men statsministeren har etter et halvt år ved roret ikke opparbeidet nok politisk kapital til å gå i krig med en samlet fagbevegelse. Det ville ta seg mer enn dårlig ut at det første lønnsoppgjøret under en rødgrønn flertallsregjering ender i grøfta som en direkte følge av statens manglende medvirkning.

Da vil turbulensen omkring Union og Årdal fortone seg som mild bris og beskyldningene om svik hagle.
Senest i løpet av et par uker vil alle få vite hvordan det går. Fellesforbundet og Norsk Industri, partene i den mest konkurranseutsatte delen av norsk næringsliv, startet sitt meklingsmaraton under Svein Longvas myndige ledelse mandag. Fristen er 1. april, med streikestart for drøyt 54.000 arbeidstakere i bygg og industri to dager senere.

Hellig
Valla skal bare jobbe 20 prosents stilling inntil videre, heter det i en melding fra Folkets Hus. Men mandag brukte hun prosentene godt. I brevet til Stoltenberg er det rene ord for pengene.
Hvis ikke AFP-ordningen (avtalefestet pensjon) beholdes urørt inntil noe tilsvarende blir sikret gjennom en reformert folketrygd en gang rundt 2010, styrer lønnsoppgjøret mot sammenbrudd. AFP er like hellig som sykelønnsordningen, og alle som har hatt befatning med faglige rettigheter, vet hva det vil si.

Skattefordelene ved dagens tidligpensjon skal etter planen avvikles 1. januar 2007. Dette kan bety en ekstra belastning på inntil 20.000 kroner for den enkelte pensjonist. Noe Valla avviser som totalt uaktuelt.

Hun blir nærmest daglig minnet om grådigheten på toppen av næringslivet. Lederlønningene er en rød klut for LO og en kilde til irritasjon for Stoltenberg. Han kunne godt klart seg uten den signaleffekten millionene i lønnsøkning gir.

Mandag fikk Valla ny ammunisjon i fanget ved at styret i Norske Skog sparket sin daglige leder Jan Oksum og ga ham 11 millioner i fallskjerm. Det blir ikke lett for bedriftene å snakke om moderasjon og behov for kutt i pensjonsordninger etter slike utskeielser.

Står og faller med AFP
Meklingsgeneral Longva minner om at forhandlingene også dreier seg om andre svære saker, men erkjenner at AFP kan velte lasset. Kronetillegg og krav fra bedriftseierne om mer fleksibilitet i arbeidslivet kan hver for seg skape småkriser, men det er AFP slaget står om.
Staten er part i avtalen, sammen med LO og NHO, og må inn med økonomiske forpliktelser dersom ordningen skal forlenges. Longva vet ikke helt hvordan AFP-kravet vil spille ut i meklingen. Han avventer svaret fra Stoltenberg på Vallas brev. Det vil anslå graden av imøtekommelse og forpliktelse fra regjeringens side.

Stoltenberg vil ikke antyde noe som helst foreløpig, annet enn at han «tar imot, leser og høflig svarer på de brev han får». Men posten fra Valla kommer neppe overraskende. Både kravet og advarselen er forventet og inngår som en programmessig del av nervekrigen om AFP og lønnsoppgjøret.

I denne «krigen» har alle roller å spille: LO truer, NHO holder igjen og regjeringen bygger bru, men venter til 12. time. De involverte innser imidlertid at det blir som Valla forlanger, og at AFP blir videreført uten svekkelse. For syns skyld må regjeringen ta en runde med partene i pensjonsforliket på Stortinget, og samtidig understreke at «noe må gjøres» med AFP på litt lengre sikt.

Men Valla har talt og vinner denne runden.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger