Publisert 9. mars 2007

Uten snev av selvkritikk, men med kritikk mot granskerne og de som nedsatte utvalget som felte henne, gikk Gerd-Liv Valla av som LO-leder.

NTB

Det er av hensyn til LOs medlemmer og ikke fordi hun selv mener at hun har gjort noe galt eller klanderverdig at Gerd-Liv Valla bestemte seg for å gå av som leder av Landsorganisasjonen.

– Er det noe jeg i ettertid angrer på, er det at jeg ikke gikk av 29. januar, da man satte ned et granskingsutvalg uten at rettssikkerhetsprinsipper var sikret. Der og da satte man i realiteten LOs leder under administrasjon, sa Valla under pressekonferansen på Folkets Hus fredag ettermiddag.

Valla ville ikke svare på spørsmål under pressekonferansen, men uttalelsen kan vanskelig tolkes som noe annet enn en flengende kritikk av LO-sekretariatet.

Ville anket en dom
Hun gikk flere ganger til angrep på Jan Fougner og hans granskingsutvalg, som ifølge Valla har lagt opp til sladder og baksnakkelser.

Hun sammenlignet utvalgets metoder som en privat rettergang, og gjentok at prosessen har brutt viktige rettsprinsipper.

– Jeg minner om at utvalget ikke har felt noen dom. Men hadde dette vært en dom, ville jeg ha anket den, sa Valla om granskernes rapport.

Stemmen brast
Også pressen og de som har stått bak lekkasjene de siste ukene fikk gjennomgå av Valla. Men bare en gang under den ti minutter lange redegjørelsen brast stemmen merkbart. Det var da Valla omtalte at hun selv er mor. Dette kom hun inn på da hun gjentok at det ikke stemmer at hun reagerte negativt den gangen Ingunn Yssen informerte om at hun var blitt gravid.

Uten å utdype ytterligere la hun til:

– Jeg kunne fortsatt å tilbakevise Ingunn Yssens påstander punkt for punkt.

Mobbe-anklage
I egne øyne har Gerd-Liv Valla ikke brutt Arbeidsmiljøloven.

– Jeg kan heller ikke se at utvalget konkluderer med at jeg har brutt Arbeidsmiljøloven, sa Valla.

Den avgåtte LO-lederen mener i kort trekk at hun ikke har gjort noe klanderverdig overfor tidligere internasjonal sekretær Ingunn Yssen, som i januar gikk offentlig ut med sin oppsigelse med påstander om at hun er blitt mobbet av Valla.

– Men det er brakt opp så mye vondt blod. Vi har overlatt for mye til mediene og til eksterne granskere. Det kan ikke fortsette sånn. Nå må vi alle sette medlemmenes interesser i fokus, sa Valla.

Hun understreket at hun trekker seg fordi «jeg tror det i denne situasjonen er det beste bidraget jeg kan gi til LO».

Personlig påkjenning
Valla la ikke skjul på at de siste ukene har vært tunge og vanskelige:

– De siste ukene har vært en personlig påkjenning. Jeg kan tåle å bli omtalt 9.000 ganger i mediene på en måned, jeg kan tåle drapstrusler og sikkerhetsvakter. Men mer alvorlig er det at denne situasjonen rammer mine nærmeste og LO i sterk grad. Det kan jeg ikke tåle, sa Valla.

Takket for støtte
Valla takket også alle som har støttet henne de siste ukene, og hun beklaget overfor de av LOs medlemmer som har oppfordret henne til å stå på.

– Jeg håper de forstår at jeg går av av hensyn til medlemmenes beste, sa Valla. Hun fortalte også at hun vil fortsette å bruke krefter til å jobbe for et solidarisk og sterkt LO.

– Men jeg mener det nå skjer best ved ikke å være sjef for LO ut perioden, la hun til.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger