Vår Energi kjøper opp Neptune sin norske virksomhet for 24 milliarder kroner

Gjøa-plattformen. Foto: Neptune Energy
Publisert 23. juni 2023

Vår Energi er enig med Neptune Energy Group Holdings Limited om å kjøpe 100 prosent av aksjene i Neptune Energy Norge AS.

Porteføljen som overtas passer svært godt med Vår Energis nåværende portefølje, og vil tilføre blant annet økt produksjonsvolum og styrket diversifisering. I tillegg tilføres en solid kontantstrøm som styrker fremtidig utbyttekapasitet gjennom lave produksjonskostnader og begrensede kortsiktige investeringer, skriver Vår Energi i en børsmelding.

– Dette er perfekt. Transaksjonen vil tilføre produksjon av høy verdi og en portefølje som underbygger vår langsiktige verdiskapning og våre planer om mer enn 50 prosent produksjonsvekst innen utgangen av 2025. Samtidig oppnår vi en betydelig reduksjon av produksjonskostnader per produsert enhet. Oppkjøpet vil styrke posisjonen i våre kjerneområder, bidra til kontinuerlig optimalisering og øke antall operatørskap. I tillegg gir det adgang til attraktive tidligfaseprosjekter og letemuligheter, samt den eneste eksisterende infrastrukturen for gasseksport i Barentshavet, sier Torger Rød, CEO i Vår Energi. 

Transaksjonsverdien er basert på en avtalt selskapsverdi på 2,275 milliarder dollar, tilsvarende rundt 24 milliarder kroner, og vil bli finansiert gjennom tilgjengelig likviditet og kredittfasiliteter.

Fakta om transaksjonen

Oppkjøpet omfatter eierskap i 12 produserende felt. Av disse er Neptune Energy Norge operatør i tre, blant annet Gjøa, og Equinor er operatør i syv. Transaksjonen vil dermed gi flere operatørskap og ytterligere styrke partnerskapet mellom Vår Energi og Equinor. 

Avtalen tilfører Vår Energi 67 000 fat oljeekvivalenter i daglig produksjon (basert på første kvartal 2023), cirka 265 millioner fat med sannsynlige reserver (2P-reserver) og flere vekstmuligheter på kort og mellomlang sikt.

Betydelig gassandel i porteføljen, tilsvarende 62% av produksjonen i første kvartal 2023.

Eierskap i det strategisk viktige Snøhvit-gassfeltet og det tilknyttede Melkøya LNG-anlegget. Dette forsterker Vår Energis posisjon i Barentshavet gjennom felt som er forventet å produsere frem mot 2050, samt eierskap i den eneste nåværende infrastrukturen for eksport av gass i området.

En portefølje som passer svært godt inn i Vår Energi sin hub-strategi med økt tilstedeværelse i Njord-, Fram- og Gjøa-områdene.

Attraktiv portefølje av tidligfaseprosjekter, inkludert Dugong, Blasto, Echino Sør, samt en rekke muligheter for leting nær eksisterende felt.

En svært kompetent organisasjon med rundt 300 heltidsansatte som vil bli fullt integrert i Vår Energis organisasjon.

Sterke HMS resultater på opererte felt.

Styrket ESG-posisjon på eksisterende felt, samt pågående elektrifiseringsprosjekter.

En portefølje med sterk kontantstrøm som styrker fremtidig utbyttekapasitet gjennom lave driftskostnader og begrensede investerings- og disponeringskostnader på kort sikt.

Forventet synergi-realisasjon på rundt 300 millioner dollar over tid gjennom en robust utviklings- og leteportefølje, økt feltutnyttelse og kommersiell optimalisering av gassalgsstrategien.

Siste fra forsiden

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger