Vårens sterkeste mobiler

Publisert 22. mars 2014

Både Samsung og Sony har kvasse mobiltelefoner på vei ut i butikkhyllene.

Hver eneste februar møtes mobilprodusentene i Barcelona for å sammenligne muskler, og for hvert år som går får telefonene høyere skjermoppløsning, raskere prosessorer og i det store og det hele oppgraderinger over hele linja.

To av de mest lovende produktene som ble lansert i år kommer fra Samsung og Sony, og heter Galaxy S5 og Xperia Z2.

Felles for begge telefonene er at de er utstyrt med det sinteste du finner av maskinvare, at de ventes i norske butikkhyller neste måned, og at de begge lopper deg for over 5000 kroner.

Samsung Galaxy S5


Galaxy S5 er pepret med kraftig maskinvare. (Foto: Samsung)

Samsungs Galaxy S-serie skal ha mye av æren for at selskapet i dag kan kalle seg markedsledende i mobilsegmentet, og det nyeste tilskuddet til familien – Galaxy S5 – er ventet i norske butikkhyller i midten av april.

Galaxy S5 kan skilte med en 5,1-tommers Super AMOLED-skjerm med 1080p-oppløsning (1080 x 1920 piksler). Dette er tilnærmet like skjermspesifikasjoner som i forgjengeren Galaxy S4, noe som betyr at du kan forvente et sylskarpt bilde.

Foran skjermen finner du Cornings ripesikre Gorilla Glass 3, som etter hvert har funnet veien til de fleste toppmodeller.

Kruttpakke
Systembrikken i telefonen er Qualcomms Snapdragon 801. Denne rommer fire prosessorkjerner som tikker på 2,5 GHz, samt grafikkbrikken Adreno 330, 2 GB arbeidsminne (RAM) og LTE-støtte. På norsk betyr dette at du får krutt nok til å kjøre alt du måtte komme over av spill og andre apper, og at du får den raskeste internettilkoblingen som er tilgjengelig i mobilnettet.

Telefonen kan leveres med to forskjellige lagringskapasiteter – 16 eller 32 GB. Internminnet er dog ikke ekstremt viktig, da du også får støtte for minnekort på opp til 128 GB.

Galaxy S5 har ellers fingeravtrykkleser, som både kan brukes til å låse opp telefonen og til å lese av pulsen din (!). S5 er også IP67-sertifisert, som betyr at den er helt støvtett og at den tåler å ligge under vann på én meters dybde i 30 minutter.


Galaxy S5-kameraet har selektiv fokus og kan filme i 4K.(Foto: Samsung)

Kameraet er også påkostet. Du kan ta stillbilder i en oppløsning på 16 megapiksler og filme i 4K-oppløsning (3840 x 2160 piksler) i en hastighet på 30 bilder per sekund. Kameraet har ellers en fiffig fokusfunksjon som lar deg velge hva som skal være skarpt, mens det rundt blir tonet ned.

Galaxy S5 vil ha en prislapp på mellom 5000 og 5500 kroner ved lansering, og om den følger forgjengernes prisstatistikk kan du forvente en prisnedgang på omtrent 1000 kroner 2-4 måneder etter lansering.

Sony Xperia Z2


Xperia Z2 er vanntett og har alt du trenger av maskinvarekraft og teknologi. (Foto: Sony)

Dersom du for noen år siden ville ha en mobil som tålte vann, ble du avspist med et utvalg klumpete plastskulpturer med vesentlig svakere spesifikasjonslister enn toppmodellene på markedet.

Sony har så godt som egenhendig ryddet dette fenomenet av banen, etter at de gjorde det til fast rutine å sikre flaggskipene sine mot støv og vann, samtidig som de pepret dem med minst like spenstige komponenter som konkurrentene.

I år er det Xperia Z2 som seiler i front hos Sony. Med IP58-sertifisering er den både støvsikker og helt vanntett, og burde dermed egne seg bra for norske forhold.

Mens Samsung har satset på LED-skjermer i mobilene sine, har Sony holdt seg til LCD-varianter, og Xperia Z2 er ikke noe unntak. Her får du en 5,2-tommers IPS-LCD med en oppløsning på 1080 x 1920 piksler, altså likestilte spesifikasjoner som Samsung-skjermen.

3 GB arbeidsminne
Telefonen er ellers utstyrt med Qualcomm-brikken Snapdragon 801. Som innebærer at du får fire prosessorkjerner og grafikkbrikken Adreno 330. Sony-flaggskipet byr også på hele 3 GB arbeidsminne, så her greier du ikke nå den øvre grensen for hvor mange oppgaver som kan kjøres samtidig.


Sony har vært en pionér på støv- og vannsikring av avanserte mobiler. (Foto: Sony)

Kameraet i Xperia Z2 tar bilder i en oppløsning på 20,7 megapiksler (5248 x 3936 piksler), og kan filme videosnutter med 4K-oppløsning.

Internminnet i telefonen er på 16 GB, og den støtter minnekort på opp til 128 GB.

Xperia Z2 er listet med en prislapp på 5700 hos prisjakt.no , men du kan forvente at den slankes med en del hundrelapper straks den er på markedet og nettbutikkene iverksetter priskrigen sin.

Telefonen skulle egentlig vært på markedet i løpet av mars, men vi har ikke funnet noen nettbutikker som forventer den inn før midten av april.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger