Vårgrønn overtar 20 prosent av Dogger Bank

Illustrasjon: Aibel
Publisert 17. oktober 2022

Vårgrønn, et fellesforetak mellom det italienske energiselskapet Plenitude og den norske energientreprenøren og investoren HitecVision, tar over Plenitude sin andel i Dogger Bank A, B og C. 

Transaksjonen omfatter også andre tidligfaseprosjekter i Vårgrønns kjernemarkeder, i tillegg til en økt ambisjon om minst 5 GW installert eller igangsatt havvind innen 2030.

– Vi er svært fornøyde med å ha gjennomført transaksjonen, og setter pris på tilliten fra aksjonærene og deres ønske om å bruke Vårgrønn for å styrke satsingen på havvind i Europa. Vi ser frem til et langt og godt samarbeid med partnerne våre i SSE Renewables og Equinor om å bygge og drifte verdens største havvindpark. Vårgrønn vil aktivt bidra til å realisere prosjektet og ser frem til å høste erfaringer som kan brukes for å konkurrere om konsesjoner i andre markeder, sier Olav Hetland, administrerende direktør i Vårgrønn.

Ved ferdigstillelse i 2026 vil Dogger Bank bli verdens største havvindpark. De tre fasene av prosjektet (A, B og C) vil ha en samlet kapasitet på 3.6 GW, som tilsvarer strømforsyningen til seks millioner britiske hjem. Prosjektet er det første som Vårgrønn gjør i Storbritannia, det mest modne markedet for havvind globalt, og vil øke kraftproduksjonen deres med 720 MW.

– Nordsjøen er en enorm kilde til grønn energi som er kritisk for å drive den grønne omstillingen i Europa. Dogger Bank A (1.2 GW) vil levere strøm allerede neste år. I tillegg til å bidra til at Storbritannia når sine klimamål og produserer fornybar energi til forbrukere, vil prosjektet også tiltrekke store investeringer og skape arbeidsplasser i Storbritannia, sier Hetland.

Vårgrønn har tidligere gått sammen med Equinor for å utvikle flytende havvind på Utsira Nord og dannet et konsortium med Agder Energi og Corio Generation (tidligere Green Investment Group) for å søke om havvindutbygging i Sørlige Nordsjø II-området i Norge.

Siste fra forsiden

+

Live-intervju med CCB og Semco: – Alltid rom for samarbeid

+

Klasser Haven i Ølen

+

Odfjell-toppen: – Vi er i starten av en langvarig oppgangsyklus

+

Har spuddet JDE i Norskehavet

+

Grønt lys for å sette Breidablikk i produksjon

+

Oljeministeren om COSL-kontraktene: – Får ikke tilgang til sensitiv informasjon

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger