Publisert 14. mai 2006

Norsk Hydro sparer strøm tilsvarende forbruket til 3.000 husstander ved å bruke varm olje fra ett felt i Nordsjøen til å varme opp kaldere olje fra et annet felt.

NTB

Olje fra de to feltene Grane og Oseberg utenfor norskekysten går i rør til Sture-terminalen i Øygarden kommune i Hordaland. Der lastes oljen over i tankskip og eksporteres ut i verden.

Varmer olje

Grane henter varme fra Oseberg-oljen. (Foto: Hydro)

Oljen fra Grane-feltet holder sju grader når den kommer fram til Sture-terminalen. Den lave temperaturen er et problem når oljen skal over i tankskipene, derfor må den varmes opp så den flyter lett.

Til nå er det brukt strøm til å varme oljen, men nylig satte Hydro et varmevekslingsanlegg i drift. Her blir den kalde Grane-oljen varmet opp av varmere olje fra Oseberg-feltet.
– Oljen fra Oseberg ligger dypere under havbunnen, og den har høyere trykk og høyere temperatur enn oljen fra Grane-feltet. Oseberg-oljen har en temperatur på 35 grader når den kommer fram til terminalen, forklarer informasjonssjef Gisle Johanson i Hydro.

Kjøler olje
Mens Grane-olje må varmes, må Oseberg-oljen kjøles ned. Varmevekslingsanlegget gjør begge deler. Anlegget består av store beholdere der oljen fra de to feltene ledes inn på hver sin side av metallplater i titan. Slik blir Grane-olje varmet på den ene siden av platene mens Oseberg-oljen får en akseptabel temperatur på den andre siden.

Anlegget erstatter ikke all bruk av strøm, men energiforbruket reduseres sterkt.

Sture-terminalen i
Øygarden kommune.
(Foto: Hydro)

Sparer millioner
Johanson forteller at Hydro sparer 70 – 80 GWh strøm i året på varmevekslingsanlegget. Det tilsvarer strømforbruket til 3.000 husholdninger eller omtrent like mange mennesker som det bor i Øygarden kommune der oljen kommer i land.

Varmevekslingsanlegget har kostet 38 millioner kroner, men det er raskt inntjent med dagens strømpriser. Ut fra spotprisen på strøm i vår, utgjør den årlige innsparingen 25 millioner kroner.

Johanson sier at Hydro regner med at de to feltene Grane og Oseberg trolig vil være i produksjon fram til 2020, kanskje lengre avhengig av økonomi og teknologisk utvikling.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger