Publisert 8. august 2007

Russland planlegger en ny ekspedisjon til regionen rundt Nordpolen, som skal styrke landets krav på olje- og gassressurser i Arktis., NTB

Ekspedisjonen skal etter planen begynne i november.

Ubåter skal settes inn i videre geologisk kartlegging av regionen, sa visepresidenten i foreningen for russiske polarforskere, Vladimir Strugazkij, onsdag. Spesialutstyr vil bli tatt i bruk i intensive undersøkelser av havbunnen, framholdt han.

Russerne forsøker å føre vitenskapelig bevis for at en fjellrygg på havbunnen i Arktis i vitenskapelig forstand er en forlengning av den russiske kontinentalsokkelen. Dette skal styrke Russlands krav på råderetten over naturressurser i området.

Norge, Danmark, USA og Canada krever også slike rettigheter i Arktis. Tirsdag vendte de første medlemmene av en russisk Arktis-ekspedisjon, der to miniubåter gikk ned til havbunnen under Nordpolen, tilbake til Moskva.

FN har foreløpig ikke antydet når verdensorganisasjonen vil komme med sitt svar på russernes krav om overhøyhet i Arktis. Kravet omfatter selve Nordpolen og rundt to tredeler av resten av regionen.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger