Publisert 25. april 2007

Aker Kværner-sjef Martinus Brandal er meget godt fornøyd med kvartalsresultatet han la fram onsdag, og varsler flere mindre oppkjøp i ukene som kommer. Men om Aker Kværner selv er en oppkjøpskandidat vil han ikke svare på.,
NTB

Martinus Brandal.(Foto:
Aker Kværner)

– Vi vil annonsere oppkjøp de nærmeste ukene og månedene, sier Brandal til NTB.

Han sier det særlig er aktuelt med mindre oppkjøp innen områdene undervannsoperasjoner og produkt- og teknologi. Hensikten med oppkjøpene er å sikre seg ny kompetanse og tilgang til nye markedsområder.

Taus om oppkjøpsrykter
Kjell Inge Røkkes Aker eier 40 prosent av aksjene i Aker Kværner, men under presentasjonen av kvartalsresultatet i selskapets hovedkvarter på Lysaker, gikk ryktene om et forestående salg høyt blant investorer og finansanalytikere. Noe av bakgrunnen for ryktene er Akers nedsalg i Aker Kværner og salget av Aker Yards.

På spørsmål fra NTB om Brandal selv vurderer Aker Kværner som en oppkjøpskandidat, svarer han:

– Min jobb er å drive bedriften, sørge for ordreinngang, sikker gjennomføring av våre prosjekter og motivere de ansatte. Når det gjelder eierskapet i Aker Kværner, har jeg ingen kommentarer til det.

Brandal var mer opptatt av å snakke om kvartalsresultatet som han og selskapet gleder seg stort over.

Godt fornøyd
– Vi er veldig stolte over resultatet. Vi har en solid ordreinngang på 17, 3 milliarder kroner, en oppgang på 4,4 milliarder i forhold til samme periode i fjor. Dette er vi svært godt fornøyd med, sier han.

Konsernsjefen ser ingen grunn til at utviklingen skal snu og mener de gode tidene vil fortsette i årene som kommer.

– Alle markedene vi jobber mot i energisektoren har utviklet seg positivt de siste årene. Slik vi ser det, vil de neste 3-5 årene også være positive.

Aker Kværner fikk i første kvartal i år et driftsresultat på 772 millioner kroner, mot 570 millioner i samme periode i fjor. Ved utgangen av mars var ordrereserven på 62,8 milliarder kroner, en økning på 24 prosent.

Konsernets driftsinntekter i første kvartal var på 14,1 milliarder kroner. Dette er en økning på 34 prosent sammenlignet med første kvartal i 2006.

Positiv til klimaplanen
Klimaplanen som statsminister Jens Stoltenberg la fram på Ap-landsmøtet i forrige uke, innebærer blant annet at selskaper som står for utslipp av klimagasser, selv må ta ansvar for å rydde opp.

– Vi er absolutt positive til regjeringens klimaplan, sier Brandal og viser til planene om et fullskala renseanlegg på gasskraftverket Kårstø i Rogaland. Den såkalte Just Catch-teknologien skal sørge for rensing av 116 prosent av utslippene fordi CO2 fra biokraftverket som skaffer damp til renseprosessen, også skal renses.

– Just Catch er en patentert teknologi som tar for seg rensing av CO2 og har en meget høy virkningsgrad sammenlignet med konkurrerende teknologi. Vi tror at dette området har et stort potensial, også internasjonalt, sier Brandal.

Han understreker at Aker Kværner vil tilpasse seg NVEs framdriftsplan, hvilket gjør at man slipper å utsette C02-rensing på Kårstø for å få med norske aktører.

Da nyheten om fullskalarensingen kom, sa Bellona-leder Frederic Hauge at det finnes 4.900 kraftverk i verden som kan renses med Akers teknologi. Disse kraftverkene står alene for 40 prosent av verdens totale CO2-utslipp.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger