Publisert 15. mars 2006

Fylkesmannens beredskapsavdeling i Finnmark valgte å bruke e-post når de sendte ut varsling om uværet «Narve» i januar. Det gikk mange timer før beredskapsgruppen i Hammerfest fikk ekstremvarselet, ifølge Finnmark Dagblad.,- Det gikk kanskje fem-seks timer før vår egen beredskapsgruppe ble gjort kjent med ekstremvarselet, sier beredskapsleder i Hammerfest kommune, Jan Tor Pedersen til avisen.
Nå fikk ikke dette utslagsgivende effekt, men hadde uværet kommet på et tidligere tidspunkt, ville situasjonen stilt seg annerledes, mener Pedersen.

Meldingen med ekstremvarselet ble sendt ut til kommunenes postmottak med ordinær e-post, og var ikke merket på spesiell måte. Kvitteringsmulighet var heller ikke benyttet, slik at avsender kunne se om den faktisk var lest av mottaker.

Fylkesmannens beredskapsavdeling avslutter i disse dager et prosjekt som tar utgangspunkt i beredskapshåndtering av kriser. Fylkesberedskapssjef Henry Søderholm avviser ifølge avisen at dette arbeidet har sitt utspring i «Narve».

Fisker omkom
Også redningstjenesten i Finnmark er kommet i søkelyset etter at Finnmark Dagblad mandag avslørte at et fullt operativt redningshelikopter bare var 20-30 minutter unna havaristedet utenfor Sørøya hvor en 47 år gammel fisker omkom sist lørdag.

Redningshelikopteret som Norsk Helikopter har stasjonert i Hammerfest ble ikke satt inn i redningsaksjonen.

– Dette er en tragedie, og bør medføre at rutinene på alle mulige måter innskjerpes for all framtid. Norsk Helikopter i Hammerfest må og skal hele tiden være med i planene, og automatisk sendes ut når båter er i havsnød, sier Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag til Finnmark Dagblad. – Det er helt grusomt å tenke på at hjelpen som var nærmest ikke ble brukt. Om mannen hadde reddet livet er det ingen som vet, men vi vet at dette var viktige minutter som gikk tapt, slår Reidar Nilsen fast.

Hovedredningssentralen i Bodø hevdet overfor Finnmark Dagblad mandag at Norsk Helikopter ikke hadde hatt redningsmann fredag, og ikke meldt i fra om at de var fullt operativ igjen samme ettermiddag.

– Vi kommer til å kreve at redningstjenesten samordnes, og at redningshelikopteret i Hammerfest også skal inngå i beredskapen for å ivareta fiskernes sikkerhet på sjøen. For hvorfor skal vi bare ha en redningstjeneste for oljearbeidere, som i sum bare er en brøkdel av alle fiskere som er på havet. Når en båt er i havsnød har vi ikke tid til å vente på at 330-skvadronen skal fly ut Porsangerfjorden, sier Reidar Nilsen til Finnmark Dagblad.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger