Publisert 4. februar 2000

Oljedirektoratet melder at StatoilHydros boring på de grunne gassreservene på Peon har lykkes, og dermed er en helt ny type gassreserver låst opp på norsk sokkel.

Gassfunnet Peon ble gjort i brønnen 35/2-1 i 2005. Tidligere i år begynte arbeidet med avgrensingsbrønnen 35/2-2 som også hadde som formål å undersøke muligheten for å utnytte grunne gassreserver. Peon-funnet ligger nemlig bare 209 meter under havbunnen, mens konvensjonelle gassreserver gjerne ligger flere tusen meter under havbunnen.

– Brønnen viste at det er mulig å bore og produsere gass i det som er et rekordgrunt reservoar på norsk kontinentalsokkel, rapporterer Oljedirektoratet.

StatoilHydro har utviklet egen teknologi for å utnytte disse grunne gasslommene, som tradisjonelt har blitt sett på som et problem snarere enn en ressurs i oljeindustrien.

– I forbindelse med Peon-funnet utvikler selskapet ny teknologi for å kunne utnytte denne typen gassressurser. Med denne brønnen har vi tatt et viktig steg videre for å kvalifisere teknologien som kan gjøre det mulig å utvinne gassen i Peon, sier StatoilHydros prosjektleder Finn Langgård i en pressemelding.

Brønnen produserte med en rate på 1,03 millioner Sm3 gass per strømningsdøgn gjennom en 104/64 tommers dyseåpning. Nå tror StatoilHydro at funnet ligger innenfor usikkerhetsspennet 15-30 milliarder Sm3 utvinnbar gass.

– Dette representerer trolig starten på leting for utvikling av grunn gass på norsk sokkel, påpeker Oljedirektoratet.

Havdypet på stedet er 372 meter, og brønnen ble boret av «Transocean Winner», i tillegg til at brønnintervensjonsfartøyet «Island Constructor» var inne på feltet i forkant av boringen og gjorde forarbeid for det ekstremt grunne reservoaret. Funnet ligger i lisens 318.

«Transocean Winner» skal nå videre til lisens 104 nær Oseberg Sør, for å bore letebrønnen 30/9-23 på StatoilHydros Quest-prospekt.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger