Publisert 4. februar 2000

Siem WIS har fullført tester av sitt trykk-ontrollsystem for bruk under Managed Pressure Drilling, en boreteknikk som gjør det lettere å bore i reservoar med spesielle trykkforhold.

TESTET På ULLRIGG: Siem WIS’ teknologi har
blitt testet av IRIS på Ullrigg.
(Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

De siste to ukene har Siem WIS, et underselskap av Siem Offshore, trykkontrollenhet blitt testet sammen med Statoils kontrollsystem for trykkontrollert boring på Ullrigg i Stavanger. Kontrollsystemet er utviklet internt i Statoil, og bruker matematiske modeller for å beregne trykket nede i brønnen i sanntid. I tillegg inneholder systemet en ikke-lineær kontrollalgoritme som justerer choken på mud-kontrollen. Slik sikrer systemet at en har et tilnærmet konstant nedihullstrykk.

Siems trykkontrollsystem er basert på en rekke passive forseglinger i brønnen. Vanligvis inneholder roterende kontrollhode en forsegling som roterer inni borerøret. Siems løsning gjør at trykket blir jevnt distribuert over flere forseglinger, og dette reduserer lasten på hver enkel forsegling. Samtidig har systemet redundans.

I tillegg injiserer kontrollsystemet smøring til forseglingene, noe som fører til lenger levetid og mindre friksjon.

– Siem WIS PCD vil være den primære brønnbarrieren i Closed Loop-boreoperasjoner. Teknologien kan brukes på onshoreoperasjoner og faste installasjoner, skriver Siem i en børsmelding.

For å kunne bruke systemet på flytende enheter må en utvikle et kontrollsystem for risere. Siems teknologi er nå kvalifisert for bruk i kommersielle operasjoner.

– Siem WIS er veldig glad for å ha kvalifisert selskapets første kommersielt tilgjengelige produkt basert på patentert forseglingsteknologi. Denne kvalifikasjonen er et viktig steg videre for utvikling og aksept av teknologien i boreindustrien, sier Per Espen Edvardsen, administrerende direktør i Siem WIS, i en børsmelding.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger