Publisert 30. april 2006

Cuba, Venezuela og Bolivia inngår en egen handelsavtale som kan forpurre USAs planer om en frihandelsavtale med hele Latin-Amerika.

NTB

Presidentene Evo Morales fra Bolivia, Hugo Chavez fra Venezuela og Fidel Castro fra Cuba møttes i Havana lørdag for å styrke samarbeid og handel mellom de tre landene.

Bolivia sluttet seg til den ett år gamle samarbeidsavtalen mellom Cuba og Venezuela. ALBA, forkortelse for Det bolivariske alternativet for Amerika, er lansert som et mottrekk mot USAs planer om en frihandelsavtale for hele Amerika, fra Alaska i nord til Argentina i sør.

– ALBA rykker fram. Stilt overfor aggresjonen fra det imperialistiske frihandelsprosjektet har vi ikke annet å gjøre enn å gå til motangrep, sa Hugo Chavez. Venezuelas president er nummer to på USAs latinamerikanske hatliste, bare slått av Fidel Castro.

Avtalen betyr blant annet at Bolivia, som Cuba, vil nyte godt av olje til gunstige priser fra Venezuela. Bolivia vil også få hjelp til å utvikle sine store gassreserver.

Evo Morales, som tok over som president i Bolivia i vinter etter en solid valgseier, sa avtalen vil hjelpe Bolivia ut av en økonomisk krise.
– Bare fra Cuba og Venezuela kan vi få slik betingelsesløs støtte, sa han.

USA har helt siden 1990-tallet arbeidet for å få til en frihandelsavtale for hele Amerika, FTAA. Avtalen skulle etter planen være ferdigforhandlet i 2005, men planene har møtt motstand, også fra store latinamerikanske land som Brasil og Argentina.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger