Publisert 4. februar 2000

– Hent opp oiljerestene, og spar Lofoten og Vesterålen, oppfordrer Dagfinn Høybråten.

Det er varskuet fra Oljedirektoratet om at mesteparten av oljen blir liggende igjen som får Krf-politikeren Høybråten til å be om at man legger Lofoten og Vesterålen til side for en stund.

– Petoro har tatt til orde for en omstilling av måten vi leter etter, bygger ut og produserer olje og gass på norsk sokkel. Det er en utfordring jeg mener Stortinget må drøfte, sier Høybråten til stavanger Aftenblad.

Han understreker at han mener regjeringen har vært altfor passiv til muligheten for å øke utvinningen til fordel for å åpne området utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Press oljeselskapene til å hente opp reservene i eksisterende oljefelt og la sårbare områder i Lofoten og Vesterålen få ligge i fred foreløpig, sier Høybråten.

Krf-politikeren tror at det ikke er det beste å kun satse på åpning av nye felt og nye oljekilder som oljesand og skifer. Han ber regjeringen skifte fokus til ny teknologi som kan bidra til at det utvinnes mer fra oljefeltene.

– Norsk oljehistorie er full av teknologiske sprang som har bidratt til at utvinningsgraden har økt, men vi har altså mye mer å gå på. Både oljedirektoratet og Petoro mener det er fullt mulig å hente opp betydelig mer. Det må vi ta på alvor, noe annet har vi ikke råd til, sier Høybråten.

Krf har også fått med seg regjeringspartiet SV i sin oppfordring, men hos Arbeiderpartiet får de lite gehør for at det bør økes utvinning av eksisterende felt til fordel for Lofoten og Vesterålen.

– Nei, det er ikke noen sammenheng her. Men jeg er enig med Høybråten i at det er viktig å øke presset for å mer ut av eksiterende felt, forteller Arbeiderpartiets energipolitiske talskvinne Eirin Sund til Aftenbladet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger