Publisert 24. juni 2007

Presidenten er problemet, fastslår Guineas mektigste fagforeningsleder. Landets utarmede befolkning venter på at diktatoren Lansana Conté skal dø.

NTB

Général Lansana Conté
Foto: Guinee.gov.gn

Guinea på Afrikas vestkyst bugner av råvarer som fisk, kaffe, gull og diamanter. Men Contés over 20 år lange vanstyre har brakt landet på randen av totalt sammenbrudd.

Guineas mest sentrale fagforeningsleder Ibrahim Fofana fra Union syndicale des travailleurs de Guinée (USTG) er ikke i tvil om at krisen i landet skyldes presidenten selv.
– På grunn av dårlig styring har landet sunket ned i dyp fattigdom. Presidenten er problemet, sier Fofana.

Den kjederøykende og alvorlig diabetessyke Lansana Conté (73) har styrt Guinea med jernhånd siden forgjengeren Ahmed Sékou Touré døde i 1984.

Opprør
Men i januar og februar gjorde befolkningen, med fagbevegelsen i spissen, opprør mot den sosiale og økonomiske krisen. 137 mennesker ble drept da generalstreiken og demonstrasjonene ble slått ned av sikkerhetsstyrkene.

Men fagforeningene kjempet videre, og etter hvert ble presidenten tvunget til å gi fra seg mye makt til en nyopprettet regjering ledet av den reformvennlige Lansana Kouyaté.

Regjeringsavtalen ble inngått mellom presidenten og fagbevegelsen, som i praksis utgjør landets politiske opposisjon.
– Vi har manglet godt lederskap, men nå har vi fått en regjering på plass som styrer etter folkets vilje. Den følger ikke presidentens vilje, sier Fofana.

– Presidenten er i praksis fratatt all makt. Han prøver å snike seg inn igjen, men klarer det ikke, legger han til.

Mørke skyer
En rapport fra magasinet Foreign Policy og organisasjonen Fund for Peace advarte nylig om at Guinea er ett av de ti landene i verden hvor faren for intern konflikt og en kraftig forverring av forholdene er størst.

Også International Crisis Group har advart om at Guinea kan ende opp som en såkalt mislykket stat, og at et blodig militærkupp eller borgerkrig kan bli resultatet dersom ikke styringen av landet endres.

Til tross for Guineas store råvareforekomster, lever store deler av befolkningen både i hovedstaden Conakry og i distriktene i åpenlys fattigdom.
– Livet er svært vanskelig i Guinea i dag. Vi har ikke drikkevann og strøm, helse- og utdanningsvesenet er i en sørgelig forfatning og sykehusene er alarmerende underfinansiert, sier generalsekretær Rabiatou Diallo i fagforeningen Confédération nationale des travailleurs de Guinée (CNTG).

Landet er ett av verdens mest korrupte, og sikkerhetssituasjonen er svært dårlig.

Ustabil region
Et annet aspekt er at en åpen konflikt i Guinea lett kan spre seg til nabolandene Sierra Leone og Liberia, som er i ferd med å reise seg etter blodige borgerkriger på 1990-tallet.

Men professor og historiker Djibril Tamsir Niane tror ikke det blir borgerkrig i Guinea. Han mener opprøret i vinter virket samlende.

– Det var hele det guineanske folket som gjorde opprør, sier han og antyder at protestaksjonene mot regjeringen trolig styrket landets nasjonale identitet.

– Guineanerne visste ikke hvordan de skulle stille krav til lederne sine eller hvordan de skulle si «nei!». Alt det endret seg i januar 2007, sier han.

Nå venter guineanerne bare på at diktator Conté skal forlate dem for godt.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger