Verdens minst korrupte

Publisert 3. desember 2014

Norge deler femteplassen med Sveits på Transparency Internationals nye korrupsjonsindeks. Våre dejlige naboer i sør ble best.,Danmark kommer best utav det på årets utgave av Transparency Internationals korrupsjonsindeks (Corruption Perception Index), mens Norge deler femteplassen med Sveits.

Danmark topper altså listen over de 175 landene på indeksen organisasjonen Transparency International utarbeider årlig over hvilke land som antas å være minst og mest korrupt. Landet får en indeks-score på 92 poeng, som er gode nyheter for Norge, ettersom Danmark er en av våre større handelspartnere. Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) har Norge så langt i år importert varer for NOK 27,7 milliarder fra Danmark, samtidig som vi har eksportert for NOK 29,6 milliarder dit.

New Zealand er nummer to på listen, med en indeksscore på 91, men norsk handel med landet er så ubetydelig at de ikke engang er registrert på SSBs statistikk.

Tredjeplassen innehas av Finland, fra hvor vi har importert for NOK 10,8 milliarder i år, og eksportert for NOK 10,9 milliarder.

På fjerdeplass ligger Sverige; femteplassen deles av Norge og Sveits; syvende Singapore, Nederland på åttende, Luxembourgh på niende og Canada på tiende.

Ryddig blant handelspartnerne
Blant Norges største handelspartnere, er det stort sett ryddige forhold. Med unntak av Kina på plass 100 på indeksen, er samtlige av de fem største på importsiden inne blant de 20 beste.

Største på importsiden er Sverige (4.plass på indeksen, og vi har importerer for NOK 57,8 milliarder hittil i år). Deretter følger Tyskland (12. plass, NOK 55,1 milliarder); Kina (100. plass, 43,3 milliarder); Storbritannia (14. plass, NOK 30 milliarder) og USA (17.plass, NOK 29,2 millliarder).

På listen over landene vi eksporterer til er det lite å utsette. Listen toppes av Storbritannia (14. plass, vi eksporterer for NOK 168 milliarder); Tyskland (12. plass, NOK 119,5 milliarder), Nederland (8. plass, NOK 102 milliarder), Frankrike (26. plass, NOK 43,6 milliarder); og Sverige (4. plass, NOK 43 milliarder).

– Kjenn din leverandør!
TIs korrupsjonsindeks er en nyttig veileder, men kan ikke anses verken som svarteliste eller noen garanti for manglende korrupsjonsfare.

– Indeksen alene er ikke nok til å nekte å handle med et land, mener daglig leder i Initiativ for Etisk Handel (IEH), Per Nitter Bondevik.

– Og om man boikotter, hvem går i så fall det utover? Ofte vil det være noen som trenger en jobb, og det er neppe disse som vil nyte godt av eventuell korrupsjon, påpeker han.

Bondevik tror faren for korrupsjon er mindre jo høyere opp på listen man kommer, men den er likevel tilstede, og han mener en grundig risikovurdering i forkant vil være fornuftig, samt å ha et internsystem i bedriften som fungerer.

– Handler man med de nederst på listen bør man være varsom og tenke seg om, men dette er ikke noen svarteliste. Det er viktigere med lokal kunnskap; kjenn din leverandør!

Bondevik sier indeksen kommer inn på styresetts-tematikken, om styresettet innbyr til korrupsjon.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger