Publisert 4. februar 2000

Verken Statoil eller Kaefer Energy kjenner seg igjen i språkproblemene og sikkerhetsrisikoen som blir belyst av Fellesforbundet i Rogaland.

Kaefer Energy opplyser Oilinfo om at de kjenner til problemstillingen med manglende språkkunnskap, og sier de har gransket saken.

INGEN UøNSKEDE HENDELSER: Både Statoil og Kaefer Energy
sier de ikke opplever språk som et problem blant arbeiderne
på sine prosjekter. Det har heller ikke oppstått noen
uønskede situasjoner på grunn av språk innen drift og vedlik-
ehold. (Foto:BJøRN TORE BJøRSVIK)

– Vi har gått inn i saken, og kunne ikke avdekke at dette har medført noen problemer. Alle snakker engelsk, og har vært med på utbyggingen av plattformen. De kjenner Gjøa- innretningen godt, og kjenner til alle eventuelle farer. Det har vært utelukkende positive tilbakemeldinger, også kunden har gitt positive tilbakemeldinger både på innsats og kvalitet. Vi ser ingen faresignaler når det kommer til sikkerhet. Naturligvis har alle sikkerhetskurs og alle nødvendige krav for å komme offshore er på plass, sier viseadministrerende direktør i Kaefer Energy, Bård Bjørshol.

Heller ikke Statoil opplever det som et problem med utenlandske arbeidere, verken på Gjøa eller andre prosjekter.

– Vi har ikke opplevd spesifikke språkproblemer på Gjøa- prosjektet. Det er mest norsktalende personell som har utført arbeid tilknyttet Gjøa, men også engelsktalende personell har vært tilknyttet prosjektet. Vi forholder oss til rammeforskriften for språk, og alt personell som jobber for Statoil offshore har tatt sikkerhetsopplæring i Norge, sier kommunikasjonsleder i Statoil, Inger Lise Aarrestad Rettedal til Oilinfo.

Statoil har også satt krav om skandinavisk språk på offshore- installasjonene for de nylig inngåtte rammeavtalene for isolering, overflatebehandling og stillas. For selskapets landanlegg stiller dette seg noe annerledes, fordi det ikke er nok fagarbeidere innen det skandinaviske markedet innen iso- fagene.

– Det har ikke oppstått noen uheldige situasjoner på grunn av språk innen drift og vedlikehold som har ført til problemer vi er informert om. Vi har en grundig oppfølging av språkkunnskaper på installasjonene på land, bland annet språktester, sier Aarrestad Rettedal.

Følger prosedyrene
Avdelingsleder for Fellesforbundet i Rogaland, avdeling 730, Bjørn Romsbotn, stiller seg undrende til at de utenlandske arbeiderne klarer seg gjennom sikkerhetskursene som kreves for å komme offshore, med minimal språkkunnskap på engelsk.

Leverandør av offshore sikkerhetskurs, Falc Nutec, sier at de har som krav at alle kursdeltakere skal kunne norsk eller engelsk.

Administrerende direktør i Falc Nutec, Eli Sætersmoen, henviser til selskapets faste prosedyrer.

«Grunnleggende sikkerhetskurs starter med E-læring hvor de på forhånd har valgt norsk eller engelsk. Når de kommer på senteret etter å ha gjennomgått E-læringen må de ved kursstart gjennom en skriftlig test på engelsk/norsk. Det er her 22 spørsmål hvor 18 må være riktig for videre deltakelse. De som ikke har 18 rette svar får tilbud om å være med videre denne dagen mot at de neste morgen skal bestå testen. Består de ikke neste dag, vil de ikke få være med videre på kurset. Om de kommer tilbake på et senere kurs er opp til eleven selv. Vi har samme kriteriene ved neste runde også.»

– Vi forholder oss til denne prosedyren til punkt og prikke, sier Sætersmoen til Oilinfo.

GdF Suez overtar operatøransvaret for Gjøa- innretningen når prosjektet kommer i drift. Selskapet ønsket derfor ikke å kommentere saken overfor PetroMedia.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger