Publisert 27. november 2006

Bellona sier ja til kullkraft i Norge med CO2-håndtering, mens Norges Naturvernforbund mener det er en dårlig idé.

NTB

– Vi har nok CO2 å ta av fra før, om vi ikke skal få utslipp fra kullkraftverk i tillegg, sier Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken, til NTB.

Bellonas leder, Frederic Hauge, sier til NTB at han ser store muligheter gjennom den nye Sargas-teknologien for håndtering av CO2.

– Vi ønsker å være løsningsorientert, og sier derfor ja til kullkraftverk med slik teknologi selv om vi vet at det er andre utslipp enn CO2 som må tas alvorlig, sier Hauge.

Dyr gass
Gass er blitt dyrt, og det er dette som gjør at enkelte nå ser seriøst på kull fra Svalbard som råstoff til produksjon av strøm. I forrige uke ble det kjent at Haugaland Kraft planlegger en kullkraftverk i Rogaland.

Nå har også industriselskapene Tinfos, Sørdal, Eramet og norske Sargas flagget planer om et kullkraftverk i nabofylket Hordaland, like ved smelteverket Sørdal på Husnes.

Ifølge Sargas vil et tilbud på levering av kraftverket kunne foreligge i løpet av første halvår 2007. En eventuell byggebeslutning kan fattes i første halvår av 2008, med ferdigstillelse og produksjonsstart i 2011.

En ny patentert renseteknologi som kan fange opp minst 95 prosent av CO2-utslippene er sentralt i planene. Tanken er å tilbakeføre CO2 til oljefeltene på norsk kontinentalsokkel for dermed å øke oljeutvinningen.

Fra Svalbard
Store Norske Spitsbergen Kulkompani kan være en fremtidig kulleverandør fra sine forekomster på Svalbard, som er nok til å øke kraftproduksjonen i Norge med 25 prosent.
Kraftverket kan gi en årlig produksjon på 3.000 GWh. Sargas mener dette vil sikre mange norske industriarbeidsplasser både innen etablert og fremtidig produksjon av aluminium, jernlegeringer, titanslagg og manganlegeringer.

– Selv med rensing er vi skeptisk til dette. Årsaken er problemene med kulldrift, som gir utslipp av metan og etterlater seg sår i naturen, sier leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, til NTB.

– I tillegg er det vår mening at Norge bør satse på fornybar energi og utvikle teknologier knyttet til bioenergi og varmepumper.

Haltbrekken mener også at det er en dårlig idé å tømme Svalbard for kull, frakte dette kullet til Sørvestlandet og produsere strøm av det.

– Vi har gjort oss altfor avhengige av strøm her i landet, og tiden er moden for å endre fokus på dette området, sier Haltbrekken.

Åpner muligheter
For Bellonas leder, Frederic Hauge, dreier det seg mer om mulighetene for produksjon av strøm og anvendelse av CO2 lokalt. Han mener den nye Sargas-teknologien har et enormt potensial.

– Vi vil slåss for å få denne teknologien på plass, sier Hauge.
Han er fullt på det rene med at utslipp fra kullkraftverk ikke bare dreier seg om CO2, men også andre problemstoffer, som for eksempel kvikksølv.

Han mener at Norge har en kjempemulighet til å være i forkant med ny teknologi, som kan bety mye for klimagassutslippene globalt.

– I januar kommer EU-kommisjonen med en hvitbok om rent kull, og EU vil følge opp med krav om CO2-håndtering fra 2015, sier Hauge.

Han er en smule opprømt over det han beskriver som en gryende energirevolusjon, som kan åpne for en kutt på 50 prosent av verdens CO2-utslipp.
– Det er internasjonal aksept for dette nå. Det som skjer er rett og slett gøy, sier Hauge.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger