Vi holder fortsatt åpent

(Foto: Doublethink/Magnus Birkenes)
Publisert 11. september 2015

Offshore Europe 2015: Dystre spådommer og utsikter til tross: Offshore Europe 2015 i Aberdeen, Skottland har summet av aktivitet denne uken. Stemningen blant de norske utstillerne er også nesten udelt positiv.

Av Magnus Birkenes

– Det vi merker, er at brorparten av de besøkende kommer fra utlandet, ikke Norge. Det er ikke slik det pleier å være. Likevel: Besøket har vært godt, stemningen har vært god, og vi kan faktisk skryte på oss noe som sjelden skjer på slike messer: To konkrete bestillinger, smiler PTCs Managing Director UK, Tom Norland, på selskapet stand på Commercial Norwegian-paviljongen i Aberdeen.

PTC benytter messen til å presentere to nye produkter, hvorav begge har fått gode tilbakemeldinger.

– Vi i PTC har faktisk merket fint lite til nedgangen, for våre produkter er laget for å forlenge brønners levetid og øke utvinningsgrader. Nedgangen gir oss faktisk en boost, sier Norland.

Les også: Håp for et vrengt design

De som holder det oppe

PTCs produkter og tjenester er gode eksempler på elementer i bransjen som klarer seg bedre enn andre; elementer sentrert rundt vedlikehold og effektivisering. Nye prognoser og vurderinger fra analyseekspertene i Douglas Westwood, presentert denne uken, bekrefter det mange allerede vet: De delene av bransjen som er spesialisert rundt effektivisering og kostnadsbesparende vedlikeholdsprodukter er de som er best rustet for markedsstormen som nå herjer.

Det åpner også opp for å tenke utenfor boksen. Eller på boksen, som i Malthus’ tilfelle:

– Vi er i en spesiell nisje; bygging av camps for prosjekter er ikke hyllevare. Det kan gjerne gå 18 måneder å få signert en kontrakt, og derfor er vi veldig markedsutsatt, forteller selskapets Canada-sjef, Ivar Eggja, til petro.no.

Foran seg på standen i Aberdeen har han en modell av et av suksessprosjektene; et brakkekompleks med plass til 840 mann som Malthus har oppført for Total på Shetland. Der forlenget nettopp Total leieperioden med fire nye år.

– Vi har hatt prosjekter som har blitt stanset; to stykker. Ikke bare innen olje, men også f.eks gruvedrift. Det møter vi ved å holde organisasjonen liten, underleverandørene mange og nettverksjobbingen på topp i flere industrier, forklarer Eggja.

Det ser ut å lønne seg, for flere store operatører ser verdien i å investere i fleksible brakkløsninger fremfor store permanente bygg. Det ble bevist denne uken, hvor eksempelvis Shell UK var innom med delegasjoner to ganger for å undersøke Malthus’ utradisjonelle løsninger.

Ivar Eggja, Malthus
MODULÆRE FORHÅPNINGER: Ivar Eggja, Malthus’ kanadiske sjef, sier en effektiv organisasjon, kostnadsbesparende løsninger og fleksibilitet skal redde dem i en nedadgående marked. (Foto: Doublethink/Magnus Birkenes)

Les også: En samling i nord

Opp med haka

Flere mellomstore og større bedrifter petro.no snakket med innrømmer å ha tatt store grep for å omstille seg. Et eksempel er logistikkgiganten Bring, som har både nedbemannet og omorganisert for å stå stødigere i vinden. Markedssjef Frank Soltvedt er klar for å få ut budskapet:

– Dette er en arena vi bruker for å vise at vi er klare; at vi er bedre og mer fleksible enn konkurrentene våre. Vi har fått to nye kontrakter denne uken! Det skjer fordi vi møter mannsterke og viser fram kvalitetene våre. Nettverksbygging er noe av det som lønner seg mest i denne bransjen, smiler Soltvedt.

Les også: En omstilling av dimensjoner

Frank Soltvedt, Bring
TO NYE SIKRET: Selv i en tid med mye dystre nyheter har Frank Soltvedt og resten av Bring klart noe få klarer selv i gode tider: Å lande to nye kontrakter direkte på messen. (Foto: Doublethink/Magnus Birkenes)

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger