Publisert 4. februar 2000

Tre år etter at ABB mottok teknologipris på OTC for en ny og trådløs vibrasjonsmåler er den klar for markedet. – Den kan brukes på 400 mindre motorer på en offshoreinstallasjon som ikke kan forsvare egne trådsensorer, sier ABB.

Tor Ole Bang-Steinsvik viser fram den nye
vibrasjonsmåleren. Foto: ALF INGE MOLDE

Wireless Vibration Monitoring System har ABB døpt sin nye tilstandsovervåkningsteknologi, som gjør det mulig å overvåke offshoreutstyr fra land mer nøyaktig enn det man fram til nå har gjort manuelt på plattformen eller riggen.

– Vibrasjonsovervåking av roterende utstyr er veletablert teknologi. Ved hjelp av frekvensanalyse kan man oppdage ting som lagerfeil og ubalanse i utstyret. Dette er ikke nytt. Det som er nytt er at vi har utviklet en vibrasjonssensor som er trådløs og som derfor ikke er avhengig er avhengig av kostbar kabling, sier gruppeleder for tilstandsovervåking i ABB olje og gass, integrerte operasjoner, Tor Ole Bang-Steinsvik, til Oilinfo.

Batterilevetid på fem år
ABB er først ute med en slik trådløs løsning, og vant også prisen «Spotlight on new technology» på OTC i Houston i 2008 for nyvinningen. Siden den gang har selskapet jobbet knallhardt for å utvikle prototypen til et ferdig produkt. Teknologien er utviklet i samarbeid med Statoil, BP og SKF, Forskningsrådets Petromaks-program og Demo 2000.

Den ti centimeter høye saken inneholder akselerometer, temperatursensor, radiotransceiver og et batteri som skal vare i fem år. Det hele er bygget til å tilfredsstille ATEX sone 0-krav, noe som betyr at den på ingen måte skal kunne generere nok energi til å skape en gnist. Dermed tilfredsstiller den de strenge kravene på offshoreinstallasjoner.

Utstyret er forhåndsprogrammert til å måle temperatur og snittvibrasjon én gang i timen. Én gang i døgnet måler den i tillegg en tidsserie som kan brukes i en spektrumanalyse. Trenddataene man bygger opp gjør at man kan drive en effektiv vedlikeholdsplanlegging og vet nøyaktig når utstyr må skiftes ut.

Vil ikke erstatte trådbaserte målere
Fram til nå har denne typen teknologi, men da trådbasert stort sett vært forbeholdt store gassturbiner. Ifølge Bang-Steinsvik er det opptil 400 mindre motorer på hver offshoreinstallasjon som med fordel kunne vært overvåket på tilsvarende måte, men der det ikke har vært kostnadsmessig forsvarlig.

– En trådbasert vibrasjonsmåler koster i dag rundt 15.000 kroner, pluss instrumentering og kabling – som ofte er langt dyrere enn selve måleren. Denne har en listepris på rundt 9.500 kroner, og krever altså ikke kabling, sier Bang-Steinsvik.

Men ABB er ikke ute etter å erstatte dagens trådbaserte vibrasjonsmålere. Systemene som forsvarer slike løsninger bør fortsette med det.

Masseproduksjon i juni
Wireless Vibration Monitoring System har blitt testet ut på Kårstø, hvor teknologien ble benyttet til å overvåke store vifter, med stort hell. Dataene ble samlet og analysert i Oslo, og alt fungerte slik det skulle. ABB venter å motta O-serien fra produsenten Kitron i Arendal i løpet av måneden.

– Fra juni begynner vi å masseprodusere den, så da er den tilgjengelig for markedet, sier Bang-Steinsvik.

– Har dere signert kontrakter for vibrasjonsmåleren?

– Foreløpig har vi signert en kontrakt med et stort prosjekt på norsk sokkel, mer enn det kan jeg ikke si. I utgangspunktet satser vi på olje- og gassmarkedet, men vi mener å være konkurransedyktige på pris på alle markeder, og kan også selge til landbasert industri – for eksempel til papirindustrien. ABB har også nærhet til Midøsten og FPSO-markedet, sier Bang-Steinsvik.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger