Publisert 4. februar 2000

Total starter arbeidet på sokkelens største ikke-utbygde gassfelt med en avgrensningsbrønn i juli.

SKAL BORE: Seadrillsemi West Phoenix er hyret til
Total i tre år, og starter kontrakten med boring av
Victoria. (Foto: SEADRILL)

Victoriafeltets 100 milliarder kubikkmeter gass, funnet av Mobil i 2000, kan nærme seg en utbygging. Feltets nåværende hovedeier og operatør, Total (40% andel) skal bore en avgrensningsbrønn på feltet i juli i år.

Brønnen som skal bores ligger på 420 meters havdyp i blokk 6506/9, sør for den originale funnbrønnen 6506/1. Boreoperasjonene skal etter planen ta 207 dager, inkludert mulige tester.

Avhengig av resultatene, er en plan for utbygging og drift av Victoria ventet innlevert til olje- og energidepartementet i 2011, med forventet produksjonsoppstart i 2016. En slik plan vil enten være basert på subsea brønner knyttet tilbake til en flyter, eventuelt subseabrønner hvor produksjonsstrømmen føres til land for prosessering.

Utfordrende
Total sa i et intervju med TU.no 3. desember 2007 at 64 produksjonsbrønner kan bli boret på feltet, dette fordi reservoaret byr på visse utfordringer. Feltet er HTHP med trykk på over 800 bar og temperaturer på mer enn 200 grader celsius, og gassen har høyt karboninnhold og trenger derfor en CO2 – løsning.

Total må også forholde seg til at åsgard Transport systemet er fullt i overskuelig framtid, og at alternativ transport, enten rør eller LNG, derfor blir nødvendig.

West Phoenix
Total har som kjent sikret seg Seadrills nye 6. generasjonssemi, West Phoenix på en treårs-kontrakt, og har fått myndighetenes velsignelse til å bruke denne til boringen av avgrensningsbrønn 6506/9-1. Riggens SUT – søknad (samsvarsuttalelse) er fremdeles under behandling, men vil etter alt å dømme være formelt klar for boringen i juli.

HTHP-brønnen på Victoria blir forøvrig riggens jomfrutur, ettersom den går til jobben mer eller mindre direkte fra Samsung-verftet i Korea. Leveringen til Seadrill fant sted i april, men er ikke ventet til Norge før i juni.

Totals partnere i Victoria er StatoilHydro (30%) og Eni (30%).

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger