Vil bevæpne arbeidere

Publisert 11. februar 2013

En tidligere sikkerhetssjef i Statoil mener det bør etableres et industriheimevern for å beskytte viktige anlegg som f.eks. Mongstad, Kollsnes og Snøhvit.

– Dette kan være en god løsning for landanleggene for olje og gass, men også for andre strategisk viktige industrianlegg, sier Bernard Duncan Lyng til Bergens Tidende .

Lyng er tidligere etterretningsoffiser, og bygde i sin tid opp og ledet Statoils sikkerhets- og beredskapsorganisasjon fra 1984 til 1992. Videre har han vært leder for Næringslivets sikkerhetsråd.

– På store anlegg som Mongstad og Kollsnes vil du finne en god del ansatte som har avtjent verneplikten. De bør få tilbud om å verve seg i Heimevernet, mot en bonus, og få opplæring der. Så kunne de oppbevart våpen på anlegget, innelåst på en sikker måte. Da har de muligheten til å mobilisere etter en bestemt plan hvis det er mistanke om et terrorangrep, sier Lyng til avisen.


Politiets beredskap ”for dårlig”

Onshore i Norge er det politiet som har ansvaret for å håndtere terrorangrep, og de kan kalle inn Forsvaret om det er behov for det. Lyng mener politiets beredskap er for dårlig.

– Ulike politidistrikter tolker trusselvurderinger forskjellig, og de har også problemer med å kommunisere og samarbeide. Det så vi under terrorangrepet 22. juli. Det kan også ta lang tid for politiet å komme til stedet. Ingenting er mer effektivt og kostnadsbesparende enn å ha en beredskap basert på Heimevernet, sier Lyng.

– Forslaget skurrer
– Umiddelbart skurrer det veldig for meg. Man går ikke på jobb på Mongstad eller Kollsnes for å forsvare seg med våpen. Er man der som mekaniker, så er man ikke soldat, sier forbundsleder i fagforeningen Industri Energi, Leif Sande til avisen.

– Og hva hvis man har et skift med mange kvinner, der få har gjennomført verneplikten? Skal de ha dårligere beredskap? Man må skape sikkerhet på andre måter. Jeg tror det er viktigere med god etterretning, sier han.

– Det blir helt feil å sammenligne norske landanlegg med installasjoner i Sahara, der al Qaida-grupper er aktive, og hvor det florerer med våpen etter regimeskiftet i Libya. Jeg mener beredskapen i Norge er god.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger