Publisert 4. februar 2000

ST. PETERSBURG: Samarbeidet mellom Rosneft og BP skal legge løypa klar for andre utenlandske selskaper som vil slå seg opp i Russland.

VIL LIBERALISERE LOVEN: Denis Khramov i det russiske departementet for naturressurser vil invitere utenlandske selskaper.
(Foto: INGER JOHANNE STENBERG)

– Vi må liberalisere lovgivningen, sier Denis Khramov i det russiske departementet. Planen er at liberalisering fører til at utenlandske selskap og andre russiske selskap ønsker å forvalte sokkelen.

– Det vil også være viktig at selskaper starter opp nye felt. Her vil vi introdusere BP-prinsippet for andre selskaper, sier direktør for geologi og forvaltning av ressurser i undergrunnen i det russiske departementet for naturressurser, Denis Khramov.

Han henviser til Rosneft og BPs nylig inngåtte avtale om samarbeid i Karahavet, like øst for Barentshavet. Dette samarbeidet skal forhåpentligvis få noe fart på utviklingen av felt i området, og det er denne utviklingen Khramov ønsker velkommen.

Liberalisere lovgivningen
– Hensikten vår er ikke bare å legge til rette for de statlige selskapene, men også gjøre det mulig for private selskaper å slippe til. Vi innser at vi må liberalisere lovverket for å få til dette. Dette for å øke nivået på leting, fortsetter direktøren.

Og letingen vil han gjerne ha i områdene hvor det skal være mest. Departementets tall viser at så mye som 60 prosent av petroleumsressursene offshore Russland ligger i Karahavet og Barentshavet. Det er fremdeles en del ressurser på land, og ikke minst i området rundt Sakhalin og Kaspihavet, men det er i Arktis de store mulighetene er.

En del av lovgivningen som det nå gjøres noe med er hva lisensene innebærer. Der man før måtte søke om tillatelse for en rekke enkeltoperasjoner vil den nye lovgivningen resultere i at lisensene omfatter tillatelser nødvendig. I dag er det for det meste de statseide selskapene som leter i Russland, men snart kan det åpnes for bredere tilstedeværelse for selskaper som blant annet Statoil.

LETEBORE?: Jan Helge Skogen i Statoil.
(Foto: INGER JOHANNE STENBERG)

Leteboring om ti år for Statoil?
– Vi har ingen planer for øyeblikket om leteboring, men det er ikke umulig å se for seg leteboring i et tiårsperspektiv. I dag er rammevilkårene for offshore Russland ikke godt nok tilrettelagt, men russerne jobber hardt med å få dette til, forteller Statoils Russlandssjef, Jane Helge Skogen i Petronord.

– Lovgivningen når det gjelder blant annet administrasjon må forenkles, og det må gjøres endringer for å øke investeringsklimaet. Vi trenger større bredde i selskaper, både som operatører og partnere, forteller Khramov.

I dag utføres det en rekke geologiske undersøkelser på vegne av den russiske stat. Khramov forteller at dette finansieres av staten og selskaper, og resultatene av multiklientundersøkelsene som utføres på vegne av staten skal gis fritt til selskaper som ønsker å bruke de.

Artikkelen er hentet fra Petronord.no . Både Petronord og Oilinfo er en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger