Publisert 4. februar 2000

Visepresidenten på Kanariøyene ber Spanias industri-, energi- og turistminister følge Norges modell hvis det skal utvinnes olje i kanariske farvann.

Debatten om oljeboring i kanariske farvann har blåst opp etter Spanias minister for industri, energi og turisme, José Manuel Soria, ba en utredning om dette i forrige uke, melder Canariajournalen .

Kanariøyenes regjering frykter at regjeringen i Madrid vil la gevinsten fra en oljeutvinning falle i hendene på store, internasjonale oljeselskap, og ikke komme den kanariske befolkningen til gode.

– Hvis det blir satt i gang leting, og det blir funnet olje, mistenker jeg at statsminister Rajoys regjering går inn for kun å tilgodese et spesielt selskap, sier Kanariøyenes visepresident Francisca Luengo til La Provincia .

Hun peker på at det er andre modeller som kan følges hvor oljeutvinningen er offentlig, ikke privat, og viser til at den norske modellen kan overføres til Kanariøyene.

– Herr Soria burde sjekke hvordan det gjøres i Norge. Det må være nasjonalt lederskap, strenge sikkerhetsstandarder, og andre næringsaktiviteter må ikke bli negativt påvirket. La oss ikke bli flådd her på Kanariøyene, sier hun.

Oljefeltene ligger omtrent halvveis mellom Marokko og Kanariøyene, 50-60 kilometer fra Kanariøyene. General Cesar Muro, øverste militære sjef på Kanariøyene, frykter for at det kan oppstå en militær konflikt mellom Kanariøyene og Marokko om rettighetene til oljen.

Marokko har gitt konsesjoner til det australske oljeselskapet Tangiers Petroleum Ltd. for å lete etter olje utenfor kysten av Tarfaya. Konsesjoner for oljeleting i ni felt ved Fuerteventura og Lanzarote ble i 2001 gitt til det spanske oljeselskapet Repsol, men ble trukket tilbake.

Repsol har beregnet at det fins rundt én milliard fat utvinnbare oljeekvivalenter i farvannene.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger