Publisert 26. januar 2006

Regjeringens økte oppmerksomhet på nordområdene har hittil kretset om utenrikspolitikk og dramatikk i Barentshavet. Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (Sp) vil dra nordområdepolitikken på land.

NTB

– Nordområdesatsingen dreier seg i stor grad om en distriktspolitikk for Nord-Norge. For å få til en helhetlig satsing i nord, er det som skjer på landjorda i kommunene nødt til å komme sterkere fram, sier Haga til NTB.

Utfordring
Hun ser at dette blir en utfordring overfor mer fengende tema som olje- og gass, fiskerikriminalitet og vårt forhold til Russland.
– Det er forståelig at disse temaene fenger mer enn tradisjonell distriktspolitikk. Men vi står for en politikk der folk selv skal få lov til å velge hvor de skal bo. Min utfordring blir å komme sterkere på banen med en næringsutviklingspolitikk som legger grunnlaget for at folk virkelig kan velge hvor de skal bo, sier Haga.

Godt mottatt
Onsdag fikk hun en varm mottakelse i Tromsø, der ordførere og rådmenn fra Troms var samlet til sitt tradisjonelle januarmøte. De likte kommunalstatsrådens hovedbudskap om at hun setter seg som mål å spre optimisme i kommune-Norge, og bidra til at landets kommuner smiler.

Det var tverrpolitisk enighet fra Hagas partifelle Ivar Prestbakkmo til Frp-ordfører John Karlsen i Nordreisa om at de rød-grønnes påplussing på 5,7 milliarder i statsbudsjettet har gjort det en tanke lettere å få budsjettene til å gå opp. Flere på talerstolen i Fylkeshuset tok også godt imot Hagas løfte om å bli kvitt det «uverdige spillet» om hva fullfinansiering av stortingsvedtatte reformer innebærer.

– Det er galimatias at vi i regjeringen bestemmer nye reformer uten finansiering. Jeg er opptatt av å få til en forpliktende avtale med Kommunenes Sentralforbund. En avtale som setter rammene for hva fullfinansiering innebærer, sa Haga.

Frie tilskudd
Uten å komme med konkrete tall, lå det klart i kommunalministerens tale at kommunene kan forvente mer fra en distriktsvennlig statsråd ved neste års statsbudsjett.
– Jeg skal love en ting: At jeg kommer til å kjempe med nebb og klør for at den videre opptrappingen av overføringene til kommunene skal komme i form av frie midler, sa Haga og høstet bifall i forsamlingen.

Overfor NTB avviser hun at dette innebærer at regjeringen står i fare for å miste politisk grep på retningen for kommune-Norge.

– Vi har en grunnleggende tro på det kommunale sjølstyret og at vettet er jamt fordelt ut over landet. Det er ikke slik at en statsråd i Oslo er den beste til å finne svar på utfordringene i den enkelte kommune. Vi ønsker å styre i det store, legge rammene, og slippe fritt i det små, sier Haga.

Godt brukt
Hun karakteriserer de rød-grønnes påplussing på 5,7 milliarder til kommunene som først og fremst et bidrag til å unngå ytterligere kutt i kommunene. Til tross for dette, sier kommunalstatsråden seg mer enn fornøyd med hvordan pengene er benyttet.

– Disse pengene er så langt brukt på en bedre måte enn det jeg torde å håpe på. Jeg ville ikke klart å styre pengene bedre dersom vi hadde lagt klare føringer på bruken, sier Haga til NTB.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger