Publisert 9. mars 2007

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) gjør det motsatte av Venezuelas president Hugo Chávez og går inn for å gi større andeler i lisenser til utenlandske oljegiganter., NTB

Enoksen og Pepper på OEDs
samrådsmøte om fusjonen.
(Foto: Astri Sivertsen)

Enoksen mener det vil være fornuftig å gi utenlandske oljeselskaper bedre innpass på norsk sokkel som følge av fusjonen mellom Statoil og Hydro.

– Det er blant de tingene vi ser på, og som vil bli vurdert i forhold til fremtidige lisenser og som vi må vurdere i forhold til det som ligger der i dag, sier Enoksen til Aftenposten.

Utreder konsekvenser
Olje- og energiministeren viser til at sjefen for det norske datterselskapet til verdens største børsnoterte oljeselskap ExxonMobil, Kathy Pepper, nylig uttalte at de utenlandske selskapene må få større andeler i lisenser på norsk sokkel.

– Kathy Pepper var inne på at man må ha en viss andel i lisensene for at det skal være interessant å følge opp arbeidet, sier Enoksen.

Hans departement er nå i gang med å utrede konsekvenser fusjonen mellom Statoil og Hydro vil få for forvaltningen, og for måten Petoro, Oljedirektoratet og departementet jobber på.

Styrker forvaltningen
Enoksen bekrefter at den norske oljeforvaltningen vil bli styrket som følge av konkurransen og mangfoldet blir redusert når Hydros olje- og gassaktiviteter og Statoil fusjonerer.

– Ja, men hva vi konkret kommer til å gjøre er det for tidlig å si. Men det er ingen tvil om at staten skal innta en mer aktiv rolle enn det vi hittil har gjort, sier han.

Samtidig prøver Enoksen å dempe bekymringer for at Statoil og Hydro vil bli totalt dominerende. Det nye selskapet vil være operatør for over 80 prosent av oljeproduksjonen på norsk sokkel, men mange av feltene der denne produksjonen foregår er store, og produksjonen vil gå ned i løpet av de neste årene.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger