Publisert 13. oktober 2006

En samlet opposisjon på Stortinget forlanger nå en bred gjennomgang av personvernet. De ber regjeringen ta konsekvensen av en usedvanlig kraftig advarsel fra Datatilsynet.

NTB

Et kraftig skremmeskudd fra Datatilsynet om at regjeringen er i ferd med å legge til rette for total overvåking av all trafikk og alle bilister, får den politiske opposisjonen på Stortinget til å våkne, skriver Bergens Tidende.

Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet varsler alle at de vil be regjeringen om en fullstendig og bred gjennomgang – helst i form av en stortingsmelding.

Bakgrunnen er arbeidet med å gjennomføre et EU-direktiv – det såkalte EFC-direktivet – i norsk rett. Det legger til rette for felles bompengesystemer i hele Europa.

Direktivet dreier seg blant annet om innføring av ferdskrivere i alle biler og et sannsynlig påbud om at alle nye biler skal ha satellitt- og mobilkommunikasjon installert fra 2009.

Datatilsynet mener blant annet at direktivet vil legge til rette for en infrastruktur som er egnet til å totalovervåke nær sagt alle bevegelser foretatt med bil på det norske veinettet. Med mindre det også vedtas begrensninger i overvåkingsmulighetene, vil dette innebære det mest personverninngripende tiltak som er plassert på den politiske dagsorden de 26 år Datatilsynet har eksistert, slår tilsynet fast.

Derfor oppfordres Stortinget om å sørge for at bilister kan kjøre på norske veier uten å bli registrert av både myndigheter og private aktører.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger