Publisert 4. februar 2000

Et av våre mandat har vært å bygge opp den aserbajdsjanske leverandørindustrien, men det betyr ikke at den norske industrien ikke er velkommen, sier Statoil i Baku.

SATSER I øST: Norske leverandører er velkomne, men må belage seg på utfordringer i Baku. Foto: INGER JOHANNE STENBERG

Med over 15 år på baken i oljeproduksjonens vugge har Statoil opparbeidet seg både gode kontrakter og erfaring i Aserbajdsjan. Landet som de siste to-tre årene har begynt å se oljeinntekter for alvor, og som nå til tider kan se ut som en eneste stor byggeplass. Og det er ikke bare boligblokker og parker som bygges, også oljefelt og gassfelt skal bygges ut i stor stil. Selv om mange av kontraktene i landet er tildelt, finnes det fremdeles muligheter for de som vil. Det er BP som er operatør for prosjektene i Baku, men Statoil utelukker ikke nordmenn på plass i de aserbajdsjanske feltene.

– For potensielle underleverandører er det viktig å være i dialog med BP. Men det er bare å banke på dører her nede, mulighetene er der, sier kommunikasjonsansvarlig for Statoil i Baku til Oilinfo.

Må ikke være naive
Statoil påpeker at det er BP som er operatør for prosjektene, men at kontrakter som utlyses er åpne for de fleste. Allerede er firmaer som Wenaas, Akvamiljø og Aker Solutions på plass, men det er stadig behov for tjenester og konstruksjon i oljelandet. Audun Røyset som er sjef for den satsingen Wenaas har rundt det Kaspiske Hav, tror likevel utfordringene er store i et land som Aserbajdsjan.

– Det nytter ikke å reise ned hit naiv, og uten forståelse for lokal kultur og tankegang, da har man tapt, sier Røyset.

Også Aker Solutions forteller at satsingen byr på utfordringer, men takket være avtalen som ble inngått da de vestlige oljeselskapene kom inn i landet kan de unngå de verste møtene med korrupsjon.

BANK På DøRER: Det er plass til norske
aktører tror Baiba Rubesa i Statoil i Baku.
Foto: INGER JOHANNE STENBERG

– PSA-avtalen som ble inngått tidlig på 90-tallet bød på gode betingelser for oss. Vi er beskyttet fra de utfordringene som de som står alene møter gjennom denne avtalen, forteller Johannes Eikeland, regionsleder for Aker Solutions i Aserbajdsjan.

PSA-avtalen han henviser til er en avtale som også Statoil, BP og de andre lisenshaverne kommer under. Denne avtalen ble inngått av den tidligere presidenten Heydar Aliyev med selskapene på begynnelsen av 90-tallet, og gjør forholdet til myndighetene betydelig lettere ifølge de norske som innbefattes av avtalen.

– Hadde dere vært på plass i landet om det ikke hadde vært for denne avtalen?

– Jeg kan ikke si at vi ikke hadde vært her, men det hadde vært vanskelig, forteller Eikeland.

Plattform og engineering
– Det er spesielt utstyr til boring fra plattform og engineering som er attraktivt for industrien i landet. Men det viktigste er at selskapet er på plass i landet, forteller Rubesa i Statoil.

Mye av konstruksjonen som trengs ved utbygging av oljefelt gjøres i området, og langs veien mot den BP-opererte Sangachal-terminalen utenfor hovedstaden ligger Baku Deepwater Jackets Factory som drives av det statlige oljeselskapet SOCAR.

Aker Solutions fikk like før påske en ny kontrakt for levering av full borepakke på det siste prosjektet på ACG-feltet. Riggen COP, eller Chirag Oil Project, skal få deler konstruert og utviklet ved Aker i Kristiansand, og som deretter skal sendes til Aserbajdsjan.

Med ny kontraktsinngåelse på Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) feltet og planlagt videre utbygging på Shah Deniz feltet ligger det muligheter for norske så vel som internasjonale selskaper. De største oljeselskapene er representert i landet, og flere leverandører følger dermed også med inn i det sentralasiatiske oljeeventyret med lang historie men også med lys fremtid.

Se vårt billedgalleri fra Aserbajdsjan HER

– Hadde du anbefalt norske selskaper å satse i Aserbajdsjan?

– Jeg hadde nok ikke hatt Aserbajdsjan som mitt heteste tips, men når det er sagt så har vi mye positiv erfaring herfra, og økonomisk er det veldig bra det vi har fått gjort her, sier Eikeland til Oilinfo.

– Det er klart at det finnes forretningsområder vi ikke kommer inn på, på grunn av vår nulltoleranse for korrupsjon. Hovedgrunnen for at vi etablerte oss her var BP, og deres prosjekter sammen med Statoil, og vår aktivitet kommer til å utvikle seg og bli større de neste tre-fire årene, forteller Røyset i Wenaas.

Både for Wenaas og Aker er ikke satsingen i Aserbajdsjan den største, men for begge selskapene er virksomheten i landet innbringende, og begge vil fortsette satsingen, forteller de til Oilinfo.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger