Publisert 13. februar 2008

Norges Fiskarlag ber olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) få kontroll over «cowboytendensene» fra seismikkfartøy på norske fiskefelt., NTB

De siste par årene har konflikten mellom fiskere og seismikkfartøy som operere langs norskekysten, blitt trappet opp. Aktiviteten har økt, og fra fiskerhold har også misnøyen med undersøkelsene steget.

– Vi mener å ha godt grunnlag for vår karakteristikk av oppførselen til enkelte seismikkaktører som rene»cowboytendenser». Tidligere var kontrollen med aktørene mye bedre. Nå har det ikke bare blitt atskillig flere seismiske fartøy, men flere av dem som har operert i norske farvann, har liten kjennskap til og respekt for regelverket, sier lederen i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, til NTB.

Umulig
Det blir ifølge Nilsen helt umulig for fiskerne å forholde seg til seismikkfartøyenes aktiviteter når de ikke overholder de annonserte planene for seismikkskyting.

– Fiskerne vet at det ikke er noe poeng å gå inn i et område der det har blitt skutt seismikk før en uke etter at seismikkfartøyene har vært der. Fisken blir skremt bort av skytingen. Et annet faremoment er at noen aktører ikke følger vanlige regler for hvordan man oppfører seg på havet, sier Nilsen.

Møter Haga
Nilsen møter onsdag olje og energiminister Åslaug Haga for å diskutere problemene. Ifølge Aftenposten er fire norske seismikkfartøy anmeldt av Sogn og Fjordane Fiskarlag for det fiskerne mener er grove ulovligheter til havs.

Før jul ble det nedsatt en arbeidsgruppe med medlemmer fra Fiskeridirektoratet og Oljedirektoratet som skal utrede problemene og komme med sine konklusjoner i april.
– Jeg håper at møtet med Haga er starten på en mer positiv dialog der fiskerne i større grad blir hørt, sier Reidar Nilsen til NTB.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger