Publisert 2. april 2008

Fiskeri-interessene sier et bastant nei til petroleumsvirksomhet i de mest sårbare områdene langs kysten. Tromsøflaket, Mørebankene og Lofoten,NTB

Dette gjelder først og fremst Lofoten, Tromsøflaket og på Mørebankene. Dermed ser det ut til at konfliktnivået mellom fiskeri- og petroleumsinteressene stadig skjerpes.

I 2010 skal regjeringen ta stilling til petroleumsvirksomheten i disse områdene, opplyser fiskeriminister Helga Pedersen.

Helt stengt
Under Fiskeri- og havbruksnæringens landsforenings generalforsamling i Ålesund onsdag sa lederen for forskningsprogrammet olje-fisk ved Havforskningsinstituttet, Erik Olsen, at det er konflikter på en rekke områder. Det gjelder oljeutslipp fra feltene, senest på Statfjord A i desember, arealbåndlegginger, utslipp fra seismikkundersøkelser og skipshavarier.

– Foreløpig er Lofoten-Vesterålen stengt for all petroleumsvirksomhet fram til 2010. Av hensyn til det marine miljøet vil Havforskningsinstituttet ikke tilrå petroleumsvirksomhet i Lofoten, på Tromsøflaket og på Mørebankene, sa Olsen.

Farlige utslipp
Han opplyste at det i 2006 ble sluppet ut 173 millioner kubikkmeter produsert vann med forurensende stoffer fra innretningene på norsk sokkel.

– Vi har sett at dette forurensede vannet har negativ effekt på fiskelarver. Det er eksempler på at fisk i slike områder ikke klarer å spise og får redusert overlevelsesevne, sa Olsen.
Han sa at Havforskningsinstituttet ikke vil frarå petroleumsvirksomhet i isfrie områder utenfor Lofoten, Tromsøflaket og Mørebankene, forutsatt null fysiske utslipp.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger