Publisert 30. august 2006

Landsdelsutvalget for Nord-Norge og Nord-Trøndelag støtter forslaget fra Norges forskningsråd om et nytt forskningsprogram på industriell bruk av naturgass, og vil være med å styre programmet.

”Nærheten til gassressursene gjør det naturlig at forskningsmiljøer og industri i nord får en sentral rolle i dette arbeidet. Disse miljøene og politikere fra nord må også være med i styringen av programmet,” skriver Landsdelsutvalgets leder Geir Knutson i en melding onsdag.

Næringsminister Odd Eriksen fikk torsdag 24. august overlevert rapporten Gassmaks fra Norges forskningsråd. Rådet anbefaler at det offentlige bevilger 1,1 milliarder til programmet, som vil vare 8-10 år, og at industrien bidrar med tilsvarende beløp.

På sikt kan Gassmaks ifølge Forskningsrådet bidra til at Norge får en helt ny industri som har et potensial for årlig verdiskaping på over ti milliarder kroner.

Eksempel på aktuelle produkter er proteiner og fett til fôr i oppdrettsnæringen eller som råstoff til plastproduksjon. Naturgass kan også brukes til syntetiske drivstoff og karbonmaterialer.

”Landsdelsutvalget oppfordrer på det sterkeste at regjeringen følger opp anbefalingen i Gassmaks. Den bør også gi klare signaler om at fagmiljøer, industri og politikere i den nordlige regionen får en sentral rolle i arbeidet, og at det i neste omgang legges klare føringer for lokalisering av industrien,” skriver utvalget, som også vil at programmet settes i gang allerede neste år.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger