Publisert 4. februar 2000

Med stabilitet tilbakevendende til Algeria og FN sanksjonene borte fra Libya, kappes Europeiske oljegiganter med å finne nye olje-og gassressurser i de nordafrikanske landene.

Håpet er å redusere for stor vekt på Russlands energiressurser, og å slå USA i kappløpet. Det russiske statlig eide selskapet Gazprom, som forsyner mer enn en kvart av Europa med gass, er også i regionen med håp om å oppnå langtidskontrakt for å utvide sine egne kilder. Men Gazprom, som åpnet et kontor i Algeria forrige måned, møter tøff konkurranse.

StatoilHydro hjelper nemlig Sontrach, som er Algerias statlig eide energimonopol, med å komme seg inn i det nordamerikanske markedet for LNG (Liquified Natural Gas). Og nå kaster tyske selskaper seg med i runddansen.

Den tyske presidenten Angela Merkel startet en todagers visitt til Algeria på onsdag, og med seg på lasset hadde hun et dusin tyske oljeselskaper.

The algeriske selskapet Sontrach gjorde i mars en avtale med StatoilHydro om å starte forsyningen med 3 milliarder m3 LNG hvert år til Dominion Cave Point LNG-terminal i Maryland. Algeria forsyner 10 prosent av EU med LNG, rett etter Norge og Russland på listen. Europeiske energiselskaper er veldig interesserte i å kjøpe denne type gass for å unngå import uten fordyrende nye rørledninger.

Sontrachs egen produksjonsplan viser en gasseksport på 64 milliarder m3 i fjor, og er forventet å stige til 85 milliarder m3 i 2010 og 144 milliarder m3 i 2030.

Også andre europeiske selskaper er involvert i Libya. Det italienske selskapet, Eni, er involvert i gassleting, med mål om å utvide energikildene i samarbeid med Gazprom. Med å samarbeide med italienerne vil Gazprom få mulighet til å etablere et mye sterkere forhold med de sør europeiske energimarkedene. Det russiske selskapets uttale tidligere denne måneden at de ønsket å kjøpe alt av Libyas gass har blitt avslått som urealistisk av energi analytikere og selskaper.

– Gazprom ønsker å være en global energispiller, og ønsker å bli en del av så mange markeder som mulig, sa Johan Stern, direktør for Oxford Institute for energistudier til Reuters.

– Men Libya er interessert i konkurranse mellom de store aktørene også, konkluderer han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger