Publisert 4. februar 2000

For noen år tilbake ble det i snitt boret mellom 5 og 6 brønner i året per boreanlegg på norsk sokkel. I dag er tallet to. Petoro vil nå ha økt boreeffektivitet og mer produksjonsboring.

Kjell Pedersen. Foto: ALF INGE MOLDE

Boring blir et stadig viktigere spørsmål på sokkelen, sier Petoro. I 2013 regner statens oljeselskap med at boring står for 45 prosent av totalinvesteringene til selskapet. Samtidig registrerer administrerende direktør Kjell Pedersen at de økte investeringene ikke gir en tilsvarende økning i aktiviteten.

Det er flere grunner til dette. For det første har brønnene blitt mer kompliserte å bore, og tar derfor lenger tid enn tidligere – samtidig som effektiviteten har gått ned.

En annen faktor er prisen på rigg, utstyr og tjenester. I dag koster det i snitt 400 millioner kroner å bore en plattformbrønn. Brønner fra flytere koster i snitt rundt 700 millioner kroner å bore. En tredje faktor er at mye av riggkapasiteten i tiden som kommer vil gå med til overhaling av eksisterende brønner for i det hele tatt å kunne holde oppe produksjonen.

Samtidig har antall brønner som bores fra felt gått betraktelig ned fra 2002-nivået.

Frykter tapte reserver på storfeltene
– Jeg kan ikke si at man må øke antall brønner fra et snitt fra to til tre brønner til seks, sju. Det er en utopi. Det er mer et spørsmål om bedre effektivitet, sa Kjell Pedersen da Petoro la fram årsresultatet for 2009 i Stavanger tirsdag.

Pedersen frykter at operatørselskapene ikke tar problemstillingen alvorlig nok, og at de dermed kommer for sent i gang. Flere av de største feltene på sokkelen har falt fra toppnivåproduksjon på flere hundre tusen fat per dag til rundt 60.000 til 70.000 fat per dag, påpeker han.

Og jo nærmere man kommer slutten, jo dyrere blir det å hente opp de siste fatene. Dermed risikerer man at reserver som kunne ha blitt hentet opp i dag ikke blir hentet opp.

Samtidig roser Pedersen Statoil, som har hatt et stort fokus på hvordan de kan øke boreeffektiviteten det siste året. Pedersen har håp om at dette arbeidet vil bære frukter.

Haster på hele Tampen-området
– Hvor mener Petoro at det haster mest?

– På alle de store feltene, som Oseberg, Gullfaks og Snorre, ja, egentlig kan man si alle de store feltene på Tampen-området. Dette er et av fokusområdene til Petoro, sier Pedersen til Petro.no.

– Direktør i Oljedirektoratet Bente Nyland har et høyt fokus på økt oljeutvinning, og peker da på brønnoverhaling som en viktig oppgave. ønsker du mindre fokus på brønnintervensjon?

– Det ene utelukker ikke det andre. Det er en kamp om hvem som skal få bruke riggene. Men man skal ikke underestimere viktigheten av brønnintervensjon, sier Pedersen.

Trenger flere rigger på norsk sokkel
– Petoro ønsker seg flere brønner. Hvordan vurderer dere riggkapasiteten på norsk sokkel i tiden som kommer?

– Over tid vil vi trenge flere rigger på norsk sokkel, men dette er helt avhengig av ratene. Vi har mange brønner som trenger å bores, men det er mange brønner som ikke kan rettferdiggjøres med så høye rater som vi har sett, sier Pedersen.

– I takt med oljeprisstigningen de siste årene har letenivået på norsk sokkel steget til rekordnivå. Da oljeprisen snudde, snudde også letevilligheten. Burde operatørselskapene heller fokusert på å øke produksjonen når prisene var på topp?

– Jeg tror ikke at dette er et helt nyansert bilde, og før ble industrien beskyldt for akkurat det motsatte. Men for noen av selskapene var det kanskje lettere å rettferdiggjøre og å skaffe seg finansiering til leteprosjekter når oljeprisen var så høy, sier Pedersen, og legger til at han spesielt tenker på de mindre oljeselskapene.

– Men at leteaktiviteten faller litt når prisen synker er ikke unaturlig, mener han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger