Publisert 23. januar 2008

Både Statens forurensningstilsyn og Direktoratet for naturforvaltning advarer mot en foreslått tildeling av nye boretillatelser. I tillegg ønsker de en gjennomgang av tildelingsreglene.,NTB

Det dreier seg i denne omgang om 34 blokker områder i Barentshavet, Norskehavet og Nordsjøen, som Olje- og energidepartementet har foreslått å lyse ut.

Departementet har bedt de to organene gi sine vurderinger. Bare tre blokker utenfor Skarv-feltet i Norskehavet får fagmiljøenes anbefalinger.

Utenom vanlige konsesjonsrunder
Blokkene er en del av ordningen med tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO-ordningen). Dette er blokker som fra før er godt utforsket, eller der det ikke har vært leting på lang tid. Tildelingen foregår utenom vanlige konsesjonsrunder.

Målet med ordningen er å øke oljeutvinningen i områder som ligger nær eksisterende plattformer, rørledningen og annen infrastruktur. Det har vært årlige utlysninger i TFO-ordningen siden 2003.

– Ikke tilstrekkelig utredet
– Departementet prøver å omgå vanlige konsesjonsrunder, der kravene til miljøutredning er mye strengere. Kravene i TFO-ordningen er ikke tilstrekkelige, sier direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning til NTB.

Hun ønsker å få tildelingene inn i de vanlige konsesjonsrunder.
– Mange av blokkene ligger nær viktige og sårbare naturområder. Dette er områder der det etter vår mening er helt nødvendig å vise stor aktsomhet mot ny aktivitet. I tillegg ligger mange av blokkene svært nær land, slik at olje raskt kan drive til land ved et eventuelt utslipp, sier Sollie.

Direktør Ellen Hambro i Statens forurensningstilsyn vil også ha tildelingene inn i vanlige konsesjonsrunder.
– For de fleste av de foreslåtte blokkene har vi foreløpig ikke god nok kunnskap om naturressursene og eventuelle sårbare områder, sier hun.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger