Publisert 14. september 2007

En FN-konferanse i Canada neste uke vil diskutere raskere fjerning av gasser som ødelegger ozonlaget.

NTB

Illustrasjon: Wikipedia

En raskere utfasing av slike gasser vil også gi positive klimavirkninger, sier FNs miljøprogram UNEP.

Ministermøtet i Montrealprotokollen neste uke vil diskutere flere forslag om en raskere utfasing av stoffet HKFK, hydroklorfluorkarboner, som ødelegger ozonlaget. Ozonlaget beskytter jorda mot skadelig ultrafiolett stråling.

HKFK brukes blant annet i kjøleanlegg, klimaanlegg, isolasjonsskum og brannslukkingsutstyr. Det er erstatningsstoff for KFK, mer kjent som freon, som hadde en langt mer ødeleggende virkning på ozonlaget.

20-årsjubileum
Hele 191 land har sluttet seg til Montrealprotokollen, en miljøavtale fra 1987 som regulerer ozonskadelige stoffer. Miljøvernministerne som samles i Montreal neste uke kan feire 20-årsjubileum for en miljøavtale som faktisk har virket.

Avtalen ble laget på 1980-tallet etter alarmerende rapporter om at det beskyttende ozonlaget var i ferd med å bli ødelagt. Forbudet mot bruken av KFK har bidratt til at ødeleggelsen er bremset, og at ozonlaget sakte, men sikkert er på bedringens vei, sier UNEP.

– Dobbelt gevinst
Møtet i Montreal neste uke vil nå øke tempoet i fjerningen også av HKFK. Ifølge Montrealprotokollen skal HKFK fjernes helt innen 2030 i industriland, innen 2040 i utviklingsland. Flere av forslagene som ligger på bordet går inn for å skyve fristene fram med ti år.

– Dersom regjeringene går med på en akselerert fjerning av HKFK, vil ikke bare se en raskere bedring av ozonlaget. Det vil også bety et betydelig bidrag mot klimaendringer, sier UNEP-leder Achim Steiner i en pressemelding.

Ozonødeleggende gasser er også potente klimagasser. Raskere fjerning av HKFK, slik det er foreslått, kan representere et kutt tilsvarende 3,5 prosent av verdens utslipp av klimagasser, ifølge UNEP.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger